Skip to main content
V Posavju N/A° C Petek, 19. april 2024
19.05.2023
13:40
Drugi blok, JEK2, lokacija Vrbina
Grafika: ePosavje.com
Na mednarodni konferenci Prehod v nizkoogljično družbo - kako pri prižganih lučeh zmanjšati emisije ogljika je beseda nanesla tudi na časovnico projekta izgradnje JEK2. Kje smo danes?

Končna odločitev o JEK2 konec 2027 ali v začetku 2028

KRŠKO Kot je v svoji predstavitvi povedal generalni direktor GEN energije dr. Dejan Paravan, so na projektu izgradnje drugega bloka Jedrske elektrarne Krško zaključili 14-mesečni ti. tehnični dialog s potencialnimi ponudniki. "Končna odločitev investitorja predvidoma konec leta 2027 ali začetek 2028," so njegove besede povzeli sodelavci projekta JedrskaSI.

"Potrebujemo tudi jedrsko energijo"

V nadaljevanju je generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije Vesna Nahtigal pozvala k čim večji samozadostnosti Slovenije in pripomnila, da moramo "takoj, ne šele leta 2027, pristopiti k vsem virom, ki so v Sloveniji na razpolago. Če želimo ohraniti to stopnjo industrije in jo razvijati, potrebujemo tudi jedrsko energijo."

"Ne uničujmo, kar je v Sloveniji dobro"

In dodala, da ne uničujmo, kar je v Sloveniji dobro. To pa je po njenem tradicionalna proizvodnja materialov. "Mi to izgubljamo in se s tem še hvalimo. Z veliko večjim ogljičnim odtisom zdaj aluminij uvažamo iz Indije. To se nam lahko zgodi tudi z jeklom, papirjem, steklom," je povedala.

energetika
drugi blok
krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja