Skip to main content
Torek, 26. september 2023
24.05.2023
21:21
Energetska prihodnost Slovenije
Foto: ePosavje.com
V Krškem je v petek potekala mednarodna konferenca z naslovom "Prehod v nizkoogljično družbo - kako pri prižganih lučeh zmanjšati emisije ogljika?".

Prehod v nizkoogljično družbo

Kako pri prižganih lučeh zmanjšati emisije ogljika?

KRŠKO Na konferenci so predstavili energetske modele Finske, Češke in Slovenije, ki omogočajo prehod v nizkoogljično družbo skozi tri vidike - skozi strokovno-gospodarskega, energetskega in političnega. Na strokovno-gospodarskem panelu so med drugim sodelovali ustanovitelj in predsednik družbe Dewesoft dr. Jure Knez, generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Vesna Nahtigal, predsednica uprave družbe Vipap Videm Krško Milena Resnik, direktor BASF za Adriatic Simon Franko ter direktorica za pravne in mednarodne odnose pri nucleareurope, evropskem združenju za industrijo jedrske energije v Evropi, Berta Picamal Vicente.

Prenos v živo:

Vtisi s konference (vir: JedrskaSI):

Energetika

Na energetskem delu konference so sodelovali član uprave Gen Energija Danijel Levičar, dolgoletni nekdanji predsednik uprave Nuklearne elektrarne Krško Stane Rožman, predsednik, Društva jedrskih strokovnjakov Slovenije dr. Tomaž Žagar, direktor ELES - sistemskega operaterja prenosnega električnega omrežja v Sloveniji mag. Aleksander Mervar, raziskovalec na področju reaktorske fizike na Institutu "Jožef Stefan" in doktorant ter asistent na Fakulteti za matematiko in fiziko Jan Malec. 

Politika

Konferenco so zaključili s političnim panelom, na katerem bodo prisotni predsednik Državnega sveta Republike Slovenije Marko Lotrič, državna sekretarka, pristojna za področje energetike mag. Tina Seršen, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Matevž Frangež, pobudnik konference in poslanec v Evropskem parlamentu Franc Bogovič ter župan Občine Slovenska Bistrica in vodja slovenske delegacije in član predsedstva Odbora regij EU, predavatelj na Fakulteti za energetiko (UM), dr. Ivan Žagar.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

krško
video
energetika

Pridružite se nam