Skip to main content
Petek, 12. april 2024
13.03.2024
08:00
Foto: ePosavje.com
Člani odbora DZ za infrastrukturo, okolje in prostor bodo danes obravnavali predlog poslanske skupine SDS za razpis posvetovalnega referenduma o izgradnji nove nuklearke v Krškem (Jek 2).

Kot čas izvedbe se omenja november

Poslanska skupina SDS je predlog za razpis posvetovalnega referenduma o izgradnji Jeka 2 in manjših modularnih reaktorjev vložila sredi januarja, nato se je na srečanju pri premierju Robertu Golobu, ki je sledilo vložitvi zahteve, vseh pet parlamentarnih strank poenotilo, da bodo skupaj oblikovale referendumsko vprašanje in da bi lahko bil posvetovalni referendum v drugi polovici leta.

Predsednik SDS Janez Janša je po srečanju dejal, da so v primeru, da bodo stranke dosegle soglasje glede referendumskega vprašanja, pripravljeni predlog za referendum umakniti. Golob je povedal, da bo temelj za oblikovanje referendumskega vprašanja resolucija o miroljubni rabi jedrske energije v Sloveniji. Medresorska obravnava predloga resolucije se po besedah resornega ministra Bojana Kumra končuje v tem tednu, takoj po koncu pa da bo na vladni mizi.

Poslanec SDS Tomaž Lisec je v ponedeljek v oddaji Odmevi na Televiziji Slovenija dejal, da so poslanske skupine hkrati usklajevale tako besedilo posvetovalnega referenduma kot besedilo resolucije. Po njegovih besedah je dobro, da obrazložitev referenduma spremlja dokument, ki bolj natančno opredeljuje, kaj želijo zagotoviti z referendumom in Jekom 2.

jek2
nuklearna elektrarna krško
drugi blok
referendum

Pridružite se nam

Novice iz Posavja