Skip to main content
Sobota, 30. september 2023
09.03.2023
21:02
Na sejmu predstavljajo gradnjo s 3D tiskalnikom
Foto: Kostak, d. d.
Družba Kostak se letos prvič predstavlja na mednarodnemu sejmu gradbeništva, energetike, komunale in trajnostnih tehnologij Megra v Gornji Radgoni.

Gradnja s 3D tiskalnikom

GORNJA RADGONA V Gornji Radgoni skupaj s podjetjem BetAbram predstavljajo novo tehnologijo gradnje s 3D tiskalnikom, ki ima prednost predvsem v hitrosti gradnje objektov. "Kot podjetje z vizijo za prihodnost smo podprli poslovno idejo podjetja BetAbram, ki že leta konkurenčno razvija 3D tiskalnik za namen tiskanja objektov in bo skupaj z njim eksperimentalno natisnilo kos objekta v realni velikosti, dimenzij približno 5 x 9 m. S podporo ZAG (Zavod za gradbeništvo Slovenije) in zaledjem projektantske ekipe, ki je uredila projektno dokumentacijo, razvijamo tehnologijo za tiskanje tako pritličnih kot tudi nadstropnih objektov," so zapisali v sporočilu.

Fotogalerija (Foto: Kostak, d. d.):

Potencial, da spremeni način gradnje objektov

In nadaljujejo, da ima "eksperimentalni projekt potencial, da spremeni način gradnje objektov v prihodnosti in privede do bolj učinkovitih in trajnostnih gradbenih metod v prihodnosti. 3D tiskanje objektov je relativno nova tehnologija, ki se še vedno razvija in izboljšuje, vendar ima že nekaj dokazanih prednosti v primerjavi s tradicionalnimi metodami gradnje. Ena od glavnih prednosti je hitrost gradnje, saj lahko 3D tiskalnik natisne celoten objekt v nekaj dneh ali celo urah, odvisno od velikosti objekta. Poleg tega je 3D tiskanje objektov lahko tudi bolj trajnostno, saj se lahko uporabijo reciklirani materiali in zmanjša se količina odpadkov, ki nastanejo pri gradnji."Na sejmu je razstavni prostor družb Kostak in BetAbram obiskala tudi ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek.  

kostak krško
krško
fotogalerija

Pridružite se nam