Skip to main content
V Posavju -0.3° C Četrtek, 26. januar 2023
25.02.2022
21:16
Martin Novšak
Foto: arhiv ePosavje
Nadzorniki GEN energije so odpoklicali generalnega direktorja družbe Martina Novšaka. Med kandidati za naslednika omenjajo Blaža Košoroka, državnega sekretarja na Ministrstvu za infrastrukturo.

Menjave na vrhu GEN energije

PETEK, 25. februar 2022

(13:19) "Zgolj še en primer v kontinuitete brezsramnega političnega predatorstva"

V Gibanju Svoboda, katere predsednik je nekdanji predsednik uprave GEN-I Robert Golob, so sredino razrešitev pospremili z besedami, "da razrešitev dolgoletnega direktorja družbe GEN energija Martina Novšaka predstavlja zgolj še en primer v kontinuiteti brezsramnega političnega predatorstva aktualne politične oblasti, ki se je napovedovala že dlje časa. Namen razrešitve direktorja, ki je bil na čelu skupine GEN več kot 17 let, pa tudi vseh predhodnih razrešitev, je v dokončni uresničitvi že napovedanega načrta vladajoče elite po odstranitvi tistih vodilnih managerjev v energetiki (pa tudi širše v gospodarstvu), ki se nismo bili pripravljeni ukloniti težnjam vladajoče politične elite."

ČETRTEK, 24. februar 2022

(16:31) Stane Rožman: Ukrep je na nek način neodgovoren

Po včerajšnji razrešitvi Martina Novšaka se je odzval tudi prvi mož Nuklearne elektrarne Krško Stane Rožman. Več

(15:37) Franc Bogovič: GEN energijo bi moral voditi nekdo iz Posavja

"Po moji oceni gre za zelo veliko napako, ki ruši tradicionalno večdesetletno odlično sodelovanje v lokalni skupnosti z energetskimi objekti," se je na zadnje dogajanje v energetiki odzval Franc Bogovič. Več

(9:20) Odziv župana Mirana Stanka

Ob včerajšnji razrešitvi dolgoletnega generalnega direktorja GEN energije Martina Novšaka se je za naš medij odzval krški župan Miran Stanko. Kaj tovrstne kadrovske poteze pomenijo za Krško, v kateri ima omenjena družba sedež? Več

SREDA, 23. 2. 2022

(21:55) Tudi uradno: Nadzorniki odpoklicali Martina Novšaka

"Nadzorni svet GEN energije je z današnjim dnem odpoklical generalnega direktorja GEN Martina Novšaka," so sporočili iz družbe. Začasno oziroma do novega imenovanja je na mesto generalne direktorice imenoval dosedanjo članico poslovodstva GEN Gordano Radanovič.

Nov mandat Martinu Novšaku

(17:44) Nadzorniki razrešili Martina Novšaka?

Nadzorniki GEN energije naj bi razrešili generalnega direktorja GEN energije Martina Novšaka, v popoldnevu poroča več medijev. Novšak se je na vrhu ene večjih slovenskih družb obdržal od prvega mandata leta 2006 do danes. Pred nekaj tedni je po energetskih krogih zaokrožila informacija, da bi lahko Novšaka na mestu generalnega direktorja zamenjal državni sekretar na Ministrstvu za infrastrukturo Blaž Košorok.

HSE, Akrapovič, Švicarji

Košorok je bil od jeseni 2012 na čelu Holdinga Slovenske elektrarne, ko je "bil zraven" pri projektu šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj.  Po končanem mandatu generalnega direktorja HSE je na povabilo Igorja Akrapoviča nadaljjeval svojo poslovno pot v družbi Akrapovič d.d., po odhodu iz družbe Akrapovič d.d. je kot kozultant delal v švicarski družbi Energygor AG, pišejo v predstavitvi na spletni strani Ministrstva za infrastrukturo.

Iz našega arhiva (6. december 2021): 

(15:46) Se obetajo spremembe na vrhu GEN energije?

Po naših informacijah iz več različnih virov se nadzorniki GEN energije na sredini seji pogovarjajo (tudi) o menjavi generalnega direktorja Martina Novšaka. Novšak je družbo do avgusta 2019 samostojno vodil kot generalni direktor, ko se mu je kot poslovni direktor pridružil Danijel Levičar, od julija lani pa je v poslovodstvu družbe kot finančna direktorica še Gordana Radanovič.

Konec januarja dva nova nadzornika, v februarju nova predsednica

Konec januarja smo razkrili, da je uprava Slovenskega državnega holdinga odpoklicala dva člana, tudi namestnico predsednika nadzornega sveta. Nova nadzornika sta postala Gaber Kontelj in Veljko Flis, v ponedeljek pa smo objavili, da ima nadzorni svet novo predsednico. Dosedanji predsednik nadzornega sveta Cvetko Sršen je mesto predal Kseniji Flegar, podpredsednica nadzornega sveta je postala Patricia Čular

Flegar, Čular, Sršen

Kdo je kdo?

Zadnji trije bi lahko igrali pomembno vlogo pri reševanju GENove kadrovske križanke. Cvetko Sršen je na listi stranke SDS neuspešno kandidiral za župana občine Krško - zdaj je predsednik uprave Telekoma Slovenije, Ksenija Flegar je po informacijah poznavalcev blizu kroga nekdanje stranke SMC (danes je vršilka dolžnosti generalnega direktorja v Direktoratu za turizem, ki spada pod "Počivalškovo" Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo), Patricija Čular pa je z letošnjim februarjem novoimenovana direktorica občinske uprave Občine Brežice.

Kdo je še v nadzornem svetu?

V nadzornem svetu GEN energije so še Jure Soklič, že imenovana Veljko Flis in Gaber Kontelj ter predstavniki zaposlenih Samo Fürst, Marjanca Molan Zalokar in Rene Jeromel.

Dodatni pogoji za veljavnost odločanja nadzornega sveta

V začetku marca lani je uprava Slovenskega državnega holdinga pod sklepom 72/7/21 zapisala, "da je potrebno določbo 2. stavka 1. odstavka 19. člena Akta o ustanovitvi družbe z omejeno odgovornostjo GEN energija d.o.o. z dne 15. 12. 2020 je treba razumeti v povezavi z drugimi določbami Akta tako, da navedena določba določa dodatne pogoje za veljavnost odločanja nadzornega sveta o imenovanju poslovodje."

Kaj vse se mora poklopiti za imenovanje poslovodje?

V tem sklepu tako piše, citiramo, "da je odločitev nadzornega sveta o imenovanju poslovodje je glede na navedeno veljavno sprejeta, če je nadzorni svet pri odločanju sklepčen in če je za odločitev glasovala večina oddanih glasov članov nadzornega sveta in če so za sprejem odločitve glasovali vsaj predsednik nadzornega sveta in še vsaj trije člani nadzornega sveta, predstavniki ustanovitelja."

(eP)

gen energija
krško
energetika

Pridružite se nam

Novice iz Posavja