Skip to main content
Torek, 28. november 2023
05.08.2023
07:08
Nuklearna elektrarna Krško
Foto: arhiv ePosavje
V Centru vodenja Skupine GEN pozorno spremljajo in se odzivajo na izjemno zahtevne hidrološke razmere z naraščanjem vodostaja reke Save.

Hidroelektrarne vodijo posadke na lokacijah

KRŠKO Kot pravijo v GEN energiji, se pri tovrstnih visokih vodah upravljanje skladno s protokoli prenese na lokalni nivo, kar pomeni, da hidroelektrarne niso več vodene daljinsko, temveč jih vodijo posadke na lokacijah. Glede na razmere so v dopoldanskem času postopoma zaustavljali agregate na hidroelektrarnah vzdolž verige, že zaustavljene so HE Medvode, Vrhovo, Boštanj, Arto–Blanca, Krško in Brežice, medtem ko HE Moste in Mavčiče še obratujeta. "V sedanjih razmerah je temeljna prioriteta naših ekip varno prevajanje visokih vod. Poleg visokih pretokov so glavni razlog za zaustavitve nečistoče, ki jih take visoke vode nosijo s sabo in mašijo vstopne rešetke elektrarn," dodajajo.

NEK deluje varno in stabilno

Nuklearna elektrarna Krško obratuje varno in stabilno, zaradi velikega pretoka in visokega nivoja reke Save pa situacijo prav tako pozorno spremljajo. Odvzem vode iz reke Save, ki je polna nečistoč, so zmanjšali s pomočjo hladilnih stolpov. Kakor so še zapisali, je osebje elektrarne v stanju pripravljenosti.

nuklearna elektrarna krško
energetika
krško
poplave
vreme v posavju

Pridružite se nam

Novice iz Posavja