Skip to main content
Petek, 22. september 2023
08.11.2022
13:04
NEK spet v omrežju
Foto: arhiv ePosavje
Nuklearna elektrarna Krško je po končanem remontu in zaključnih testiranjih nove visokotlačne turbine s ponedeljka na torek že v slovenskem elektroenergetskem omrežju.

NEK že v elektroenergetskem omrežju

KRŠKO Nuklearno elektrarno Krško so po zaključnih testiranjih na novi visokotlačni turbini, s katero bodo moč elektrarne povečali za dodatnih 10 MW, v noči s ponedeljka na torek sinhronizirali v slovenski elektroenergetski sistem. Med polnočjo in 1. uro zjutraj so v omrežje poslali prvih 69 MWh električne energije, med 5. in 6. uro pa so oddali že 138 MWh električne energije, kažejo podatki sistemskega operaterja prenosnega električnega omrežja v Sloveniji ELES. Ob dodatnih preverjanjih sistemov bodo zdaj moč reaktorja postopno zviševali do vnaprej predpisanih ti. pragov delovanja elektrarne vse do polne moči reaktorja.

14 modifikacij

V letošnjem remontu so uredili tudi 14 modifikacij, med katerimi je bila zamenjava zadnjega sklopa visokotlačne turbine na osi turbina-generator-vzbujalnik, ki še ni bil zamenjan. Ob tem so zamenjali tudi kontrolne ventile za dovod pare na visokotlačno turbino.

Nov sklop turbine = 9 mesecev proizvodnje ene hidroelektrarne na spodnji Savi

V Nuklearni elektrarni Krško zaradi zamenjave z novo sodobno tehnologijo pričakujejo, da se bo izhodna moč električnega generatorja povečala za 10-12 megavatov (MW), kar bo letno pomenilo od 90 do 100 gigavatnih ur (GWh) večjo proizvodnjo električne energije. "To je enako proizvodnji električne energije iz sončne elektrarne na površini približno 60 hektarov zemljišča oziroma skoraj 9-mesečni proizvodnji ene elektrarne na spodnji Savi," pravijo v Nuklearni elektrarni Krško.

Menjava dveh pomembnih toplotnih izmenjevalnikov

Ena od posodobitev je tudi zmanjšanje napetosti na priključnih cevovodih na reaktorsko posodo - zamenjali so dva velika in pomembna toplotna izmenjevalnika – enega v sistemu za hlajenje varnostnih komponent in odvoda zaostale toplote ter drugega v sistemu za hlajenje pomožnih sistemov turbine in generatorja.

NEK v letu 2020

33. gorivni ciklus

33. gorivni ciklus bo trajal do pomladi 2024. "Nuklearna elektrarna Krško je tudi v preteklem ciklusu, ki se je končal z začetkom remonta 1. oktobra, dokazala svojo izjemno zanesljivost, ko je neprekinjeno obratovala 513 dni in zagotavljala stabilno oskrbo Slovenije in Hrvaške," sporočajo iz elektrarne.

Menjava sistema za merjenje potresnega nihaja

V celoti so posodobili tudi sistem za merjenje potresnega nihanja, namen tega je, da ob vsakem potresu dejansko potresno obremenitev v realnem času primerja s potresnim nihanjem in potresnimi obremenitvami, ki so bili upoštevani pri projektiranju zgradb, sistemov in komponent," pravijo v elektrarni. V stikališču elektrarne so posodobili opremo, ko so nadgradili sistem za hlajenje prostorov t. i. vmesne zgradbe, prostora med zadrževalnim hramom in turbinsko zgradbo, skozi katero so napeljani parovodi in dovod vode v uparjalnike.

"Stanje sistemov, struktur in komponent je brezhibno"

Med rednim remontom so 56 gorivnih elementov od 121 zamenjali s svežimi, nova sredica bo tako vir energije za prihodnje leto in pol. Med remontom so izvedli obsežen standardni program vzdrževanja in preverjanja strojne, električne in merilno-regulacijske opreme ter več sto nadzornih testiranj. Rezultati potrjujejo, da je stanje sistemov, struktur in komponent brezhibno, dodajajo v elektrarni.

NEK remont

Zakaj je prišlo do zamika remonta?

Nova visokotlačna turbina bo predvidoma prispevala 10 megavatov moči oz. 90 gigavatnih ur večjo proizvodnjo električne energije letno. V Nuklearni elektrarni Krško bodo s to zamenjavo dosegli največjo možno moč, ki jo lahko dosežejo jedrske elektrarne z dvema uparjalnikoma. Pri tej kompleksni posodobitvi je prišlo do časovnega zamika, saj je zunanji izvajalec Siemens za izvedbo projekta in pripravo turbine ter njenih podsistemov za obratovanje potreboval več časa, kot je načrtoval.

nuklearna elektrarna krško
krško
energetika

Pridružite se nam

Novice iz Posavja