Skip to main content
Nedelja, 24. september 2023
30.09.2022
18:51
NEK remont 2022
Foto: ePosavje.com
Zadnji septembrski dan je 513. dan neprekinjenega obratovanja Nuklearne elektrarne Krško na polni moči. V soboto se začenja redni letni remont, v katerem bodo med drugim zamenjali izrabljeno gorivo.

V soboto začetek remonta v Nuklearni elektrarni Krško

KRŠKO V Nuklearni elektrarni Krško bodo med rednim remontom, ko načrtovano zaustavijo elektrarno, opravili menjavo dela izrabljenega goriva s svežim gorivom, opravili bodo vzdrževalna dela in preverjanja, ki jih lahko naredijo le med zaustavitvijo elektrarne.

Zamenjava visokotlačne turbine

V skladu z usmeritvijo elektrarne o stalnem posodabljanju opreme na podlagi lastnih in mednarodnih izkušenj bodo opravili tudi posodobitve. Med modifikacijami izpostavljajo zamenjavo visokotlačne turbine, kar bo omogočilo povečanje moči elektrarne. Remont bo trajal dober mesec dni.

Remont bo trajal 32 dni

"Danes se bo Jedrska elektrarna Krško zaustavila za potrebe remonta, ki bo trajal 32 dni. Glavni obsegi so seveda trije segmenti. Prvi je zamenjava goriva za naslednjih 18 mesecev delovanje. Drugi segment je preventivno vzdrževanje opreme in sistemov, preverjanje struktur. Tretji segment so načrtovane investicije, ki jih nameravamo letos realizirati in na tej osnovi dvigniti zmogljivost Jedrske elektrarne Krško za okvirno 10 megavatov," je ob predstavitvi letošnjega remonta povedal predsednik uprave NEK Stanislav Rožman.

Zadnji remont v prvotno načrtovanem obratovalnem obdobju

Ta remont bo zadnji v prvotno načrtovanem obratovalnem obdobju 40 let, dodaja Rožman. "S tem remontom zaključujemo to obdobje in prehajamo v obratovanje v nadaljnih 20 let, v podaljšano dolgoročno obratovanje, ki ima za osnovo dodatne vsebine, ki so bile realizirane v naslednjih 10 letih."

Zadnji remont v prvotno načrtovanem obratovalnem obdobju

Ta remont bo zadnji v prvotno načrtovanem obratovalnem obdobju 40 let, dodaja Rožman. "S tem remontom zaključujemo to obdobje in prehajamo v obratovanje v nadaljnih 20 let, v podaljšano dolgoročno obratovanje, ki ima za osnovo dodatne vsebine, ki so bile realizirane v naslednjih 10 letih."

Vodja proizvodnje v NEK Gorazd Pfeifer

"Elektrarna je trenutno v top formi, kar izkazujejo izjemni dosežki v prejšnjem remontu, kot v zaključenem 32. gorivnem ciklu. Tretjič v naši obratovalni dobi smo dosegli 500 dni neprekinjenega stabilnega obratovanja brez kakršnihkoli obratovalnih dogodkov. Naš kazalec zmogljivosti je 99,9 odstoka, kazalec razpoložljivosti elektrarne pa popolnoma 100%," je ob tem povedal vodja proizvodnje v Nuklearni elektrarni Krško Gorazd Pfeifer.

"Elektrarno smo vozili na polni moči"

Pfeifer poudarja, da so pri tem dosežku upoštevali vse obratovalne omejitve, pogoje in okoljske omejitve. Letošnje poletje je bilo izjemno sušno in vroče. "Elektrarno smo vozili na polni moči in pomagali elektroenergetskem omrežju, da je to energijo pripeljalo do vas in vseh uporabnikov," dodaja. Proizvodnja je bila v prvih devetih mesecih letošnjega leta rahlo nižja od načrtov zaradi izkoristka elektrarne na račun visoke temperature reke Save.

V prvem delu cikla covid, v drugem izjemna suša

"Zaradi vroče temperature je naš reaktor deloval na 100% moči ves cikel," dodaja Pfeifer in izpostavlja, da tudi prvi del cikla ni bil povsem enostavno. Takrat, pa tudi danes, so se soočali s težkimi COVID razmerami. "Ne glede na to, da smo zadnji gorivni ciklus peljali izjemno. Pripravljamo se za 32. dnevni remont, ki nas čaka od danes ponoči naprej."

Tehnični direktor NEK Mario Gluhak

"Po uspešnem 18-mesečnem ciklu 1. oktobra začenjamo z rednim remontom elektrarne. Cilj remonta je narediti vse načrtovane aktivnosti vzdrževanja, testiranja opreme, preverjanja konstrukcijskega materiala. S temi aktivnostmi želimo zagotoviti zanesljivo in varno obratovanje v naslednjih 18 mesecih do remonta v letu 2024," je ob tem dodal tehnični direktor Nuklearne elektrarne Krško Mario Gluhak.

Sodelovalo bo več kot 1200 zunanjih izvajalcev

Priprave na remont tečejo že od zaključka prejšnjega remonta. V tokratnem remontu bodo naredili okoli 40.000 aktivnosti, sodelovalo bo več kot 1200 zunanjih izvajalcev in zaposleni v Nuklearni elektrarni Krško.

Z zamenjavo visokotlačne turbine večja moč

"Tu so tudi aktivnosti iz programa tehnološke nadgradnje. V tem remontu imamo v načrtu več aktivnosti, ena od njih je zamenjava visokotlačne turbine. To je zadnja vitalna komponenta v sklopu turbogeneratorja, ki jo bomo zamenjali. Ne bomo dobili samo nove komponente, ki bo zagotovila zanesljivo delovanje tudi v naslednjih 20 letih, z zamenjavo bomo dobili tudi novo izhodno moč na generatorju," še pove Gluhak. V naslednjem gorivnem ciklusu načrtujejo do 10 MW več električne energije kot doslej.

Elektrarno bodo izklopili iz omrežja ob 2. uri zjutraj

V Nuklearni elektrarni Krško je zaposlenih okoli 650 ljudi, pri remontu pa dodatno sodeluje približno 1200 izvajalcev, ki prihajajo bodisi iz domačega okolja, kar pomeni Hrvaška in Slovenija, pa tudi iz mednarodnega okolja, iz Evrope, ZDA, celo Azije. "Ena od pomembnejših je zamenjava goriva, torej pri vsakem remontu v reaktorju zamenjamo približno polovico jedrskega goriva," dodaja Gluhak.

Ob zaustavitvi elektrarne boste slišali paro

V soboto, 1. oktobra, ob 2. uri zjutraj, načrtujejo izklop elektrarne iz omrežja, "ob čemer bo možen pojav hrupa v okolju, na kar smo opozorili tudi lokalno prebivalstvo. Gre za sicer povsem običajno stvar pri zaustavitvi elektrarne." > VEČ

Član uprave NEK Saša Medaković

"Imamo izvrstne proizvodne in poslovne rezultate. Po 513 dneh bomo v noči s petka na soboto ugasnili naš reaktor in začeli z rednim načrtovanim remontom. To je tretjič v zgodovini elektrarne, da smo delovali več kot 500 dni," je ob tem dodal član uprave Nuklearne elektrarne Krško Saša Medaković.

Vprašanja novinarjev in odgovori:

Novinarska konferenca v celoti:

 

nuklearna elektrarna krško
energetika
video
krško

Pridružite se nam