Skip to main content
Sobota, 3. junij 2023
13.11.2022
17:40
Nuklearna elektrarna Krško
Foto: arhiv ePosavje
Nuklearna elektrarna Krško po končanem remontu in sinhronizaciji v slovenski elektroenergetski sistem s ponedeljka na torek pet dni pozneje deluje na polni moči.

Nuklearna elektrarna Krško na polni moči

KRŠKO Po končanem remontu in sinhronizaciji Nuklearne elektrarne Krško (NEK) v slovenski elektroenergetski sistem je predsednik uprave NEK Stanislav Rožman povedal, da je bil nedavno končani remont "izjemno kompleksen in izjemno zahteven." Ob stalnih posodobitvah je Nuklearna elektrarna Krško oktobra 2004 prvič prešla na 18-mesečni gorivni ciklus in od takrat naprej vsako leto in pol elektrarno ustavijo, zamenjajo gorivne elemente in v obratovanje uvedejo nove posodobitve.

Tokratni remont v času energetske krize

Tokratni remont je prišel v času energetske krize, ko so bila pričakovanja zelo visoka, pove Rožman. "Šli smo skozi kompleksno in naporno obdobje, ki se je končalo po pričakovanju in v skladu z revidiranim časovnim načrtom."

Vklop NEK v omrežje

Nova turbina že daje rezultate

V letošnjem remontu so uredili 14 modifikacij, med katerimi je bila zamenjava zadnjega sklopa visokotlačne turbine na osi turbina-generator-vzbujalnik. Z novo posodobitvijo v elektrarni pričakujejo, da se bo izhodna moč električnega generatorja povečala za 10-12 megavatov (MW), kar bo letno pomenilo od 90 do 100 gigavatnih ur (GWh) večjo proizvodnjo električne energije. "To je enako proizvodnji električne energije iz sončne elektrarne na površini približno 60 hektarov zemljišča oziroma skoraj 9-mesečni proizvodnji ene elektrarne na spodnji Savi," izpostavljajo v Nuklearni elektrarni Krško.

V omrežje vsako uro 696 MWh električne energije

Kot je razvidno iz grafa proizvodnje električne energije, ki ga objavlja sistemski operater prenosnega električnega omrežja v Sloveniji ELES, je Nuklearna elektrarna Krško v noči s četrtka na petek - med polnočjo in 1. uro zjutraj - proizvedla 490 MWh električne energije, s petka na soboto - prav tako med polnočjo in 1. uro zjutraj - pa so proizvedli že 696 MWh električne energije. Na ta prag so, tako je razvidno iz grafa, prišli sicer v petek med 21. in 22. uro.

V 32. gorivnem ciklusu 513 dni obratovanja na polni moči

V 32. gorivnem ciklusu pred letošnjim remontom je Nuklearna elektrarna Krško na polni moči obratovala 513 dni, ob spremenjenih delovnih razmerah s pojavom epidemije COVID-19 in ob enem najbolj sušnih poletij v zgodovini.

nuklearna elektrarna krško
energetika
krško

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja