Skip to main content
Torek, 16. april 2024
30.01.2023
18:01
Nataša Avšič Bogovič
Foto: ePosavje.com
Pogovarjali smo se s poslanko Gibanja Svoboda Natašo Avšič Bogovič. Med drugim smo se dotaknili tudi izgradnje hidroelektarne Mokrice in s tem novega mostu čez Savo na Čatežu.

"Seveda sem za izgradnjo hidroelektrarne Mokrice"

KRŠKO Z novo predsednico sveta največje vladne stranke Gibanje Svoboda Natašo Avšič Bogovič smo se pogovarjali tudi o lokalnih temah. Najbolj izpostavljena brežiška tema je izgradnja hidroelektrarne Mokrice. "Moje stališče je takšno, kot je bilo že pred veliko leti, tudi ko še nisem bila v politiki. Če grem zdaj samo konkretno na hidroelektrarno Mokrice, seveda sem za izgradnjo te hidroelektrarne. To vprašanje sem naslovila tudi takoj ministru za energijo in ministru za okolje in prostor." Povedala sem, da je to visoko med mojimi prioritetami, da je res potrebno narediti vse, da bo ta hidroelektrarna čim prej izgrajena," pravi poslanka.

Celoten pogovor si boste lahko ogledali v torek ob 20. uri v oddaji Posavski tednik.

"Zadeva ima dolgo brado"

In kot nadaljuje, "zadeva ima kar precej dolgo brado. Predvsem so tu zdaj številni pritožbeni postopki, ki se odvijajo in niso zaključeni in zadeva je ponovno vrnjena v odločanje sodišču s strokovne plati. Umika se sama izgradnja oziroma dokončanje te hidroelektrarne. Kar pa ni v redu, tako zaradi kot zaradi protipoplavne zaščite naselij ob reki, kot tudi ne zaradi samega izkoristka proizvodnje električne energije. Ker vemo, da samo dokončanje še zadnje v vrsti verige hidroelektrarn na spodnji Savi, bo dala tisti pravi izkoristek vsem hidroelektrarnam v verigi."

Bo obnova starega mostu na Čatežu morala počakati na novega?

Sogovornica je izpostavila še drug vidik dokončanje izgradnje hidroelektrarne Mokrice in s tem pretočne akumulacije pred elektrarno. "V sklopu hidroelektrarne naj bi se zgradil tudi nov most čez Savo v Brežicah. Vedeti je treba, da v Brežicah imamo prav zares samo en most čez reko Savo in ob zadnji prometni nesreči, ki se je na tem mostu zgodila, je bil nakazan kolaps, ki se bo zgodil, če bo in ko bo prišlo do rekonstrukcije tega mostu čez Savo," dodaja.

Pripravljalna dela za nov most ne glede na izgradnjo HE Mokrice

In kot nadaljuje, obstoječi most na Čatežu "čez nekaj let ne bo več dovolj varen in ga bo potrebno sanirati. In zdaj, če bomo sanirali most, ki ga bomo hkrati uporabljali za ves promet iz enega brega Save na drugi breg Save, bo kolaps. Zato si bom močno prizadevala, da se novi most čez reko Savo začne graditi oziroma začnejo pripravljalna dela za izgradnjo tega mostu ne glede na samo časovnico izgradnje hidroelektrarne Mokrice."

Kaj so dorekli z novo ministrico? Glede časovnice zaenkrat še nič

Poslanka se je s pristojnimi ministri na to temo že pogovarjala s pristojnimi ministri, tudi z novo ministrico za infrastrukturo, pod katero pristojnost bo izgradnja mostu. "Upam, da bomo s temi deli čim prej začeli," dodaja. Na dodatno vprašanje, če in kaj so dorekli pa, "da glede časovnice še nismo dorekli glede, ker zadeva zdaj ni samo na enem ministrstvu. Tukaj je vključeno tudi ministrstvo za okolje in prostor, na koncu pa tudi ministrstvo za energijo, ki izgradnjo hidroelektrarne podpira in jo želi imeti čim prej izgrajeno zaradi same proizvodnje in zadostnosti energije v Sloveniji."

brežice
politika
posavski tednik

Pridružite se nam

Novice iz Posavja