Skip to main content
Nedelja, 24. september 2023
17.11.2022
13:39
Okrogla miza Fakultete za energetiko
Foto: ePosavje.com
Fakulteta za energetiko Univerze v Mariboru je v okviru Dnevov posavske energetike 2022 v sredo organizirala okroglo mizo Kadrovska problematika v energetiki. Posnetek okrogle mize v nadaljevanju:

Kadrovska problematika v energetiki

KRŠKO Na okrogli mizi o kadrovski problematiki v energiji so sodelovali vodja proizvodnje v Nuklearni elektrarni Krško Gorazd Pfeifer, vodja kadrovske službe v družbi ELES Dušan Krajnik, predsednik Društva jedrskih strokovnjakov Slovenije Tomaž Žagar, predstavnik GIZ distribucije električne energije Jože Hebar, rektor Univerze v Mariboru Zdravko Kačič in generalni direktor GEN energija Dejan Paravan. Iztočnice za razpravo na dogodku je podal dekan Fakultete za energetiko Univerze v Mariboru, prof. dr. Sebastijan Seme.

Kakšne ukrepe lahko sprejmemo?

V razpravi so udeleženci skušali zarisati možne ukrepe, s katerimi bi bilo možno v kratkoročnem in srednjeročnem obdobju ta negativen trend na področju zagotavljanja primernih kadrov ustaviti. 

"Danes so na vrsti šole in fakulteta, da pripravijo dobre kadre za projektne inženirje"

"Mislim, da so številke primerljive. Za poudariti je, da je število zaposlenih v JEK2 odvisno od faze projekta. V prvem delu projekta ne potrebujemo jedrskih strokovnjakov s področja delovanja elektrarne. Mislim, daj e potrebno ciljati na inženirje, ki vedo, kako delujejo jedrske elektrarne in šele potem inženirje, ki bi delali na vodenju elektrarne. Danes so na vrsti šole in fakultete, da pripravijo dobre kadre za projektne inženirje, ki poznajo kulturo, kako se dela v jedrski tehnologiji," je na vprašanje, kakšne bi bile potrebne po jedrskem kadru v primeru gradnje projekta novega bloka JEK, odgovoril vodja proizvodnje v Nuklearni elektrarni Krško Gorazd Pfeifer.

"Živimo v svetu, kjer jedrska energetika postaja eno izmed glavnih gonil energetike v prihodnosti"

Predsednik Društva jedrskih strokovnjakov Tomaž Žagar dodaja, "živimo v svetu, kjer jedrska energetika postaja eno izmed glavnih gonil energetike v prihodnosti. Na COP27 Združeni narodi in Mednarodna agencija za energija pravijo, da ni nobenega scenarija, ki bi nas pripeljal v brezogljično prihodnost brez izpustov CO2 do leta 2050 brez močno povečane jedrske energetike. Ne govorimo o dveh novih elektrarnah, govorimo o še enkrat več, o štirikrat več, o šestnajstkrat več jedrskih elektrarn." Ob tem še pravi, da bo kadrovska problematika eden izmed ožjih grl v prihodnosti.

Veliko dobrih monterjev sicer mehanikov

Predstavnik Gospodarskega interesnega združenja (GIZ) distribucije električne energije Jože Hebar pravi, da veliko monterjev, ki jih pri njih opravljajo delo, prihajajo iz poklicev, ki niso elektrotehnični. "Imamo zelo veliko dobrih monterjev, ki so bili nekoč avtomehaniki in niso našli dela ali pa jih to ni zanimalo, pa so se potem tega priučili in delajo kot monterji. Seveda takšni imajo deficit in manjko znanja, da bi iz njih nastal dober inženir. Zagotovo pa imamo karierne poti nekaterih sodelavcev, ki so nadaljevali s šolanjem, pridobili so ustrezno izobrazbo in zasegli druga delovna mesta, so napredovali tako vertikalno kot horizontalno."

fakulteta za energetiko
video
krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja