Skip to main content
Torek, 5. marec 2024
21.06.2023
13:04
Danes je bila uradno odprta največja sončna elektrarna v Sloveniji, ki združuje sončno in vodno energijo. Elektrarna z močjo 6MWp bo zagotavljala okolju prijazno energijo za 1.800 gospodinjstev.

Uradna otvoritev največje sončne elektrarne v Sloveniji

Z otvoritvijo največje sončne elektrarne v državi, ki se razprostira na šestih hektarjih ob reki Savi v bližini Brežic, Posavje in Slovenija danes proslavljata pomemben korak prehoda v pridobivanje zelene energije. To pomembno prelomnico je zaznamoval obisk ministra za okolje, podnebje in energijo, mag. Bojana Kumara.

Hibridni koncept elektrarne

Edinstvenost te elektrarne se skriva v kombinaciji sončne in vodne energije. Ko je veliko sonca, proizvaja energijo, del te energije pa lahko shrani za obdobja, ko je sonca manj. S to inovativno metodo lahko elektrarna z energijo stabilno oskrbuje približno 1.800 slovenskih družin. Kot je povedal generalni direktor družbe GEN energija d. o. o., dr. Dejan Paravan, je zmotno razmišljanje o zgolj ali jedrski ali energiji, pridobljeni iz obnovljivih virov. Dodaja še, da "je potrebno preseči umeten konflikt med obnovljivimi viri in jedrsko energijo, saj se ti dve tehnologiji dopolnjujeta in za energetsko neodvisnost bo potrebno vpeljati tako eno kot drugo, ki se bosta dopolnjevali".

Minister Kumer o moči sončne elektrarne

Minister za okolje, podnebje in energijo mag. Bojan Kumer je za projekt sončne elektrarne povedal, da gre za zelo pomemben mejnik. Dodal je, da bo elektrarna lahko oskrbovala 300 gospodinjstev, če upoštevamo povprečno letno porabo posameznega gospodinjstva. Veseli ga, da se v celotni industriji izgradnje sončnih elektrarn, premikamo po približno en megavat na vsaka dva dni. "To je dober mejnik, o katerem smo mogoče lahko še štiri do pet let nazaj samo želeli, da pridemo tako daleč" je še dodal in izrazil željo, po še pospešeni izgradnji sončnih elektrarn.

Združevanje sončne in hidroelektrarne

Kot je poudaril direktor družbe HESS, d. o. o. Bogdan Barbič je "tak način priključevanja je izjemno ugoden, ker sončna elektrarna ob višku proizvedene energije čez dan, to energijo shrani za nočni čas, saj se v tem primeru zapornice na hidroelektrarni preprosto priprejo. Na takšen način se zmanjša proizvodnja iz hidroelektrarne, ki se kompenzira s sončno. Posredno pa to pomeni, da imamo to energijo shranjeno za ponoči".

hess
posavje
energetika

Pridružite se nam

Novice iz Posavja