Skip to main content
V Posavju 4.3° C Nedelja, 26. marec 2023
09.03.2023
18:42
Jedrska varnost, NEK, poročilo
Foto: arhiv ePosavje
Vlada je na današnji seji obravnavala poročilo Mednarodne agencije za atomsko energijo na področju jedrske varnosti v Sloveniji.

Poročilo Mednarodne agencije za atomsko energijo 

Izsledki misije IRRS

Lani aprila je Mednarodna agencija za atomsko energijo v sklopu misije IRRS (angleško Integrated Regulatory Review Service- IRRS) s celovitim pregledom upravne infrastrukture v Sloveniji preverila stanje na področju jedrske varnosti in varstva pred sevanji. V ta pregled je bila poleg Uprave Republike Slovenije za jedrsko varnost (URSJV) zajeta še Uprava Republike Slovenije za varstvo pred sevanji (URSVS).

Kaj vse so pogledali?

Ob tem so prejeli tudi, kako se upravne zahteve izvajajo v jedrskih in sevalnih objektih v državi. Strokovnjaki MAAE so s tem namenom obiskali tudi več jedrskih in sevalnih objektov, med drugim Nuklearno elektrarno Krško (NEK), raziskovalni reaktor Instituta »Jožef Stefan« in Centralno skladišče radioaktivnih odpadkov (RAO) na Brinju. Obiskali so tudi Onkološki inštitut Ljubljana, Ministrstvo za okolje in prostor ter Ministrstvo za zdravje.

Misija ARTEMIS

Prav tako se je vlada seznanila s poročilom Mednarodne agencije za atomsko energijo o delu misije ARTEMIS (angleško Integrated Review Service for Radioactive Waste and Spent Fuel Management, Decommissioning and Remediation - ARTEMIS) v zvezi s celovitim pregledom izvajanja in načrtovanja ravnanja z radioaktivnimi odpadki in izrabljenim gorivom, ki je potekala lani maja. V misiji so bili poleg Agencije za radioaktivne odpadke (ARAO) in URSJV vključeni še predstavniki NEK in Sklada za financiranje razgradnje NEK in za odlaganje radioaktivnih odpadkov iz NEK.

"Slovenija stalno krepi in izboljšuje jedrsko in sevalno varnost"

Kot so zapisali v sporočilu, "je misija ugotovila, da Slovenija stalno krepi in izboljšuje jedrsko in sevalno varnost ter se zavzema za zagotavljanje konstruktivnega, odprtega in učinkovitega delovanja Prepoznala je več dobrih praks, ki so lahko zgled tudi vsem drugim državam članicam Mednarodne agencije za atomsko energijo, prav tako pa tudi več področij, kjer so možne nadaljnje izboljšav."

Čez nekaj let ponovitev misije IRRS

Po priporočilih misije bodo na URSJV in URSVS pripravili ter izvedli ustrezen akcijski načrt, čez nekaj let pa bo Republika Slovenija povabila tako imenovano ponovno pregledovalno misijo IRRS (angleško follow-up mission), ki bo preverila doseženi napredek.

energetika
ursjv
nuklearna elektrarna krško
j

Pridružite se nam