Skip to main content
Ponedeljek, 4. marec 2024
20.02.2020
08:31
Tomislav Malgaj, TEB
Grafika: ePosavje
V Termoelektrarni Brestanica nadaljujejo z izgradnjo drugega nadomestnega plinskega agregata oz. sedmega plinskega bloka, kot nadaljevanje izvedbe projekta zamenjave treh plinskih blokov iz leta 1974.

Sedmi blok v Termoelektrarni Brestanica

Nadaljevanje zamenjave treh blokov iz leta 1974

KRŠKO Obstoječi plinski bloki iz leta 1974 sicer še delujejo, vendar so pri koncu svoje tehnične življenjske dobe, saj je težko dobaviti specifične rezervne dele in bi tako težko zagotavljali današnjo visoko stopnjo razpoložljivosti in zanesljivosti obratovanja. S tem v Termoelektrarni Brestanica nadaljujejo z izvedbo zamenjave plinskih blokov, in sicer drugega dela prve faze, ki vključuje postavitev še enega nadomestnega plinskega agregata.

Malgaj: "Marca načrtujemo dobavo opreme, aprila montažo"

Kot nam je povedal Tomislav Malgaj, direktor Termoelektrarne Brestanica, "trenutno končujemo gradbena dela na projektu plinskega bloka 7. V mesecu marcu načrtujemo dobavo prve tehnološke opreme in v aprilu bo sledila tudi montaža."

Z deli so pričeli julija lani, prva sinhronizacija po načrtih avgusta

Z gradbenimi deli so pričeli julija lani. Po terminskem planu naj bi bila prva sinhronizacija avgusta oz. septembra, s poskusnim obratovanjem pa naj bi pričeli v letu 2021. "V danem trenutku ima Termoelektrarna Brestanica 350 MW, kar je nekje polovica slovenskega dela Nuklearne elektrarne Krško. Z dogradnjo plinskega bloka 7 bomo imeli dobrih 400 MW," dodaja Malgaj.

Prostor in infrastrukturo za agregat že imajo

Novi plinski bloki pa ne prinašajo le večje zmogljivosti, temveč tudi hitrejši zagon od zahteve do polne moči. "Te turbine so bolj fleksibilne, do polne moči ima odzivne čas 12 minut in pol," še pove sogovornik. Dela potekajo v stavbi, kjer že stojita turbina in generator šestega plinskega agregata in kjer sta že pripravljena prostor in infrastruktura za sedmi plinski agregat. Malgaj še dodaja, "da je po investicijskem programu iz leta 2015, ocenjena vrednost novega plinskega bloka 26,45 milijonov evrov in zaenkrat še lovimo te številke."

Termoelektrarna Brestanica v letu 2019

Dosegli dobre poslovne rezultate, proizvedli več od načrtov

Malgaj: "Investicija v šesti blok poslovno modra odločitev"

V Termoelektrarni Brestanica so sicer v letu 2019 dosegli dobre poslovne rezultate. "Investicija v plinski blok 6 se je izkazala kot poslovno modra odločitev, po dolgem času beležimo proizvodnjo nad načrti. Proizvedli smo 26,3 GWh električne energije, po načrtu je bilo načrtovanih 25 GWh proizvedene električne energije. Ta plinski blok ob sistemskih storitvah deluje tudi v komercialne namene," dodaja Malgaj.

Lani 13 zagonov za potrebe terciarne regulacije

Vloga Termoelektratne Brestanica, ki je ena najstarejših še delujočih elektrarn v Sloveniji, pa je predvsem zagotavljanje električne energije v času izpadov ostalih virov in se aktivira po potrebi. Za potrebe terciarne regulacije so v letu 2019 zabeležili trinajst zagonov.

(bš)

brestanica
termoelektrarna brestanica
krško
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Zadnje novice