Skip to main content
Torek, 16. april 2024
09.11.2022
09:59
Remont NEK, zaključek 2022
Foto: arhiv ePosavje
Predsednik uprave Nuklearne elektrarne Krško Stanislav Rožman pravi, da je bil pravkar zaključen remont elektrarne izjemno kompleksen in izjemno zahteven.

"Remont je bil izjemno kompleksen, izjemno zahteven"

KRŠKO Nuklearno elektrarno Krško so v noči s ponedeljka na torek, nekaj minut pred polnočjo pojasnjuje predsednik uprave Stanislav Rožman, znova priključili v slovensko elektroenergetsko omrežje. "Jedrska elektrarna Krško ponovno proizvaja prepotrebno električno energijo. Zaključen je remont, bil je izjemno kompleksen, izjemno zahteven," dodaja. Tokratni remont je prišel v času energetske krize, ko so bila pričakovanja zelo visoka, pove Rožman. "Šli smo skozi kompleksno in naporno obdobje, ki se je končalo po pričakovanju in v skladu z revidiranim časovnim načrtom."

In zdaj?

Nuklearna elektrarna Krško je tako začela s 33. gorivnim ciklusom, ki se bo po napovedih končal spomladi leta 2024. A kako bo elektrarna zdaj prišla do polne moči? Rožman poudarja, da je od tega trenutka - elektrarna v času nastanka tega zapisa v omrežje vsako uro oddaja po 138 MWh električne energije - do polne moči še nekaj korakov. "Od tu dalje je nekaj merilnih platojev, 25 odstotkov, 50 odstotkov, 75 odstotkov in na koncu 100 odstotkov," dodaja.

V zaključenem gorivnem ciklusu so bili na polni moči 513 dni

Na polni moči bodo še enkrat preverili ključne parametre, v elektrarni pa računajo na dolgoročno stabilno obratovanje v naslednjih 18 mesecih. V 32. gorivnem ciklusu pred letošnjim remontom je Nuklearna elektrarna Krško na polni moči obratovala 513 dni, ob spremenjenih delovnih razmerah s pojavom epidemije COVID-19 in ob enem najbolj sušnih poletij v zgodovini.

nuklearna elektrarna krško
energetika
krško

Pridružite se nam