Skip to main content
Petek, 1. december 2023
29.10.2022
11:55
NEK
Foto: ePosavje.com
V Nuklearni elektrarni Krško od 1. oktobra poteka remont, ki bi se moral v teh dneh zaključiti. Elektrarna bo zaradi odpovedi dveh specialnih strojev na omrežje ponovno priključena nekaj dni kasneje.

Remont prehaja v zaključno fazo; elektrarna v omrežje z nekajdnevno zamudo

V Nuklearni elektrarni Krško med rednim remontom, ko načrtovano zaustavijo elektrarno, opravijo menjavo dela izrabljenega goriva s svežim gorivom, vzdrževalna dela in preverjanja, ki jih lahko naredijo le med zaustavitvijo elektrarne. Pri projektu zamenjave visokotlačne turbine, ki je ključna komponenta obratovanja in opredeljuje dolžino trajanja remonta, pa bo pogodbeni partner potreboval nekaj dni več časa, kot je sprva načrtoval.

»Remont je potekal, z izjemo enega projekta, odlično, gladko, najdeno stanje opreme, struktur, materialov je odlično, tako da se elektrarna vrača v odlični kondiciji. Določen zaostanek je bil pridelan na projektu zamenjave visokotlačne turbine, ki trenutno poteka povsem lepo in normalno. Ta zamuda se je zgodila zaradi nepričakovane odpovedi dveh specialnih strojev, ki jih ni bilo možno nadoknaditi, niso bili razpoložljivi v evropskem prostoru, tako da je na žalost razlog, ki se je zgodil, blizu neke višje sile. Na projektu se dela 24 ur dnevno in verjamemo, da bo v najkrajšem času uspešno zaključen in da bo elektrarna ponovno na omrežju okoli 7. novembra,« je v izjavi za medije dejal predsednik uprave Nuklearne elektrarne Krško Stane Rožman.

NEK o poteku remonta

Končana vnos goriva v reaktor in 10-letni preventivni servis sistema kontrolnih palic

V minulem tednu so člani multidisciplinarne ekipe NEK z veliko zavzetostjo in natančnostjo sestavili reaktorsko sredico. Vseh 121 gorivnih elementov, med njimi 56 novih, je ponovno v reaktorski posodi. NEK je ena redkih elektrarn, v kateri iznos in vnos goriva v reaktorsko posodo izvedejo naši operaterji elektrarne. Po zaprtju reaktorske posode – namestitvi reaktorske glave – so sledile priprave na polnitev primarnega sistema z vodo; sistem bo segret pred zagonom elektrarne.

Profesionalno delo je izjemnega pomena, saj so od brezhibnega rokovanja z gorivom odvisni tudi popolna celovitost goriva in dolgoročna stabilnost ter varnost obratovanja. Veliko zanesljivost obratovanja je NEK dokazala tudi v preteklem 18-mesečnem ciklusu, ko smo 513 dni nemoteno zagotavljali elektriko med epidemijo med zaprtjem države in v izjemno sušnem ter vročem poletju.

Uspešno je končan tudi 10-letni preventivni servis sistema kontrolnih palic reaktorja. Sistem je namenjen uravnavanju moči reaktorja ter ima pomembno vlogo pri zaustavitvah in zagonih elektrarne.

Obsežna preverjanja kondenzatorja

Naše delovne ekipe so v teh dneh opravile tudi obsežen pregled in oceno stanja glavnega kondenzatorja, ene ključnih komponent v sekundarnem krogu elektrarne. Kondenzator sestavljajo štiri komore s po 8400 cevmi skupaj jih je torej kar 33600. Opravljen je bil tudi vizualni pregled z obeh strani ter pregled korozijskih etalonov. Ocene po pregledu so potrdile ustrezno stanje kondenzatorja za dolgoročno obratovanja.

Na koncu projektnih in vzdrževalnih del bodo v naslednjih dneh na vrsti številna preverjanja strojne, električne in merilno-regulacijske opreme ter nadzorna testiranja.

Vir: NEK

nuklearna elektrarna krško
krško
energetika

Pridružite se nam