Skip to main content
Torek, 5. marec 2024
16.06.2023
19:38
Stane Rožman, komentar po posvetu
Foto: ePosavje.com
Za komentar petkovega posveta smo prosili nekdanjega predsednika uprave Nuklearne elektrarne Krško. Stane Rožman pravi: "Doslej je bilo preveč lepih besed".

Rožman: "JEK2 je vsesplošno družbeno potreben"

KRŠKO Po končanem posvetu o prihodnosti jedrske energije smo za komentar prosili nekdanjega predsednika uprave Nuklearne elektrarne Krško. Stane Rožman pravi, da je projekt JEK2 kot projekt danes na točki, "kjer bo treba določene stvari konkretizirati, precizirati predvsem v smislu srednjeročnih ciljev, ki jih je treba realizirati in doseči na poti do umestitve tega objekta, na poti do gradbenega dovoljenja. Preveč je bilo doslej lepih besed, lepega govorjenja, tako da smo na tej točki, da da začnemo z resolucijo, ki bo jasno politično sporočilo vsem deležnikom, da je JEK2 vsesplošno družbeno potreben glede na razmere, ki so evidentne, ne glede na razmere v Sloveniji, glede na okoljske razmere, ki so širših dimenzij."

Rožman: "Govorimo o 100-letnem projektu"

Takšna resolucija bi po njegovem mnenju "dala impulz vsem deležnikom, v njej je možno seveda tudi marsikaj definirati, konkretizirati, kdo je za kaj odgovoren. Jaz bi začel s tem in bi pričakoval, da vlada nekaj takega pripravi, najprej sprejme na vladi. To je že eno koalicijsko poenotenje okoli tega dokumenta, okoli tega resnega starta. Potem se ta zadeva lahko seveda širše išče podporo v parlamentu. Zelo lepo bi bilo, glede na to, da govorimo o strateškem projektu, mi govorimo o 100-letnem projektu, ki bo zagotavljal zanesljivo oskrbo električne energije ne samo 60 let, veliko več."

Politične strukture naj se poenotijo okoli resolucije

Kot nadaljuje, bi glede na te dimenzije bilo zelo primerno "in mislim, da smo tudi po izjavah na dobri poti, da se vse politične strukture poenotijo okoli takšne resolucije. Da, strinjamo se z enim resnim startom, razdelimo naloge, imenujemo koordinatorja v okviru vlade, ki bo cel proces vodil, delegiramo naloge na ministrstva, ki bodo podpirale ta proces.  Vse deležnike vpnemo v eno funkcionalno organizacijsko shemo, ki bo konkretne naloge reševala v smislu elaborata potrebnih analiz, v smislu elaboriranja predlogov, najsi bo podzakonskih, zakonskih, tudi tu pričakujemo, da bodo potrebne rešitve, predvsem če hočemo doseči optimizacijo projekta."

"Specialne zakonske podpore bodo nujne in potrebne"

Rožman pravi, da bodo specialne zakonske podpore nujne in potrebne. "To je seveda možnost, da se roki, ki so navidez zaenkrat zelo oddaljeni, tudi skrajšajo," je zaključil.

Danijel Levičar

Rožman o Levičarju kot koordinatorju: "Izziv, na katerem se bo moral dokazati"

Rožman je komentiral tudi odločitev za novega državnega sekretarja v Kabinetu predsednika vlade. Z avgustom naj bi vlogo koordinatorja prevzel Danijel Levičar. Rožman pozdravlja odločitev in pravi, da je to v vsakem primeru prava poteza, ki bo imel pooblastila in odgovornost.

"V vsakem primeru prava poteza"

"Pooblastila predvsem, da koordinira ministrstva in službe, ki morajo podpirati projekt. To je tisto ključno in pomembno. Za konkretno osebo, ki je bila predlagana, jee pa to seveda izziv, na katerem se bo pač moral dokazati."

energetika
krško
drugi blok

Pridružite se nam

Novice iz Posavja