Skip to main content
Četrtek, 29. februar 2024
18.01.2024
12:40
Foto: ePosavje.com
Poslanska skupina SDS je vložila predlog za razpis posvetovalnega referenduma o izgradnji drugega bloka krške nuklearke (Jek 2) in manjših modularnih reaktorjev.

Tomaž Lisec predstavil predlog za razpis referenduma

Kot so navedli, Jek 2 ni projekt enega podjetja, ampak celotne Slovenije, ta pa nujno potrebuje močan in stabilen vir energije. Predlog za razpis posvetovalnega referenduma je v četrtek, 18. januarja 2024, predstavil poslanec Tomaž Lisec.

Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke (SDS) je predlagala razpis posvetovalnega referenduma o izgradnji drugega bloka krške nuklearke (Jek 2) in manjših modularnih reaktorjev. Po mnenju SDS je projekt Jek 2 ključnega pomena za celotno Slovenijo, saj država potrebuje močan in stabilen vir energije. Poslanec SDS-a Tomaž Lisec bo predlog podrobneje predstavil, poudarjajoč potrebo po stabilnem, stalnem in zelenem viru energije za ohranjanje gospodarske rasti in konkurenčnosti slovenskega gospodarstva.

V Gibanju svoboda projektu Jek 2 naklonjeni

Predsednica odbora Državnega zbora in poslanka stranke Svobode, Nataša Avšič Bogovič, je izpostavila, da je referendum del koalicijske pogodbe in naj bi se izvedel do konca mandata. Poudarila je, da je za informirano odločanje na referendumu potrebno pridobiti relevantne informacije. V poslanski skupini si želijo, da se s projektom Jek 2 nadaljuje, zato so pozdravili odločitev predsednika vlade, da imenuje državnega sekretarja za to področje.

Po trenutnih načrtih naj bi vse potrebne podlage za končno investicijsko odločitev o novi nuklearki bile na mizi do leta 2027 ali 2028, ko bi lahko izpeljali tudi referendum. V fazi priprave na oddajo vloge za državni prostorski načrt so že v teku različne analize in ekonomske študije, ki bodo upoštevane pri nadaljnjem razvoju projekta.

Nedavna javnomnenjska raziskava časnika Dnevnik, izvedena s strani agencije Ninamedia, je pokazala, da večina prebivalcev Slovenije podpira gradnjo Jeka 2 in jedrsko energijo, pri čemer je podpora najbolj izrazita med mlajšimi anketiranci in narašča z izobrazbo. Glavni razlog za nasprotovanje projektu je problem radioaktivnih odpadkov.

državni zbor
nuklearna elektrarna krško
jek2
drugi blok

Pridružite se nam

Novice iz Posavja