Skip to main content
Torek, 5. marec 2024
05.09.2022
22:13
Energetsko dovoljenje za JEK2
Grafika: arhiv ePosavje
V kateri fazi je danes projekt JEK2? "Smo v fazi strateškega odločanja, ki je bila zaključena," odgovarja poslovni direktor v družbi GEN energija Danijel Levičar (GEN energija).

V kateri fazi je projekt JEK2 danes?

KRŠKO Po petkovem obisku delegacije poslancev v Nuklearni elektrarni Krško je besedah nanesla tudi na projekt JEK2. Na vprašanje, v kateri fazi je projekt danes, poslovni direktor GEN energije Danijel Levičar odgovarja, da je bila faza strateškega odločanja zaključena.

Levičar: "Poleg obnovljivih potrebujemo tudi stabilne vire"

"Naše mnenje je, da poleg obnovljivih virov potrebujemo tudi stabilne vire. Jedrska energija z roko v roki z obnovljivimi viri - hidroenergija ter razpršeni viri sončna in vetrna energija, lahko prispevajo k razogljičenju celotnega elektroenergetskega sistema. Smo tudi mnenja, da ravno v situaciji, v kateri se trenutno nahajamo, v tej izjemni energetski krizi, nam samo domači viri in energetska neodvisnost zagotavljata tako zanesljivo oskrbo kakor tudi sprejemljive cene za končne odjemalce za gospodinjstva in za male poslovne odjemalce v prvi vrsti," dodaja Levičar.

O ukrepih (države)

In kot nadaljuje, "države sprejemajo različne ukrepe, v prvi vrsti zato, da ščitijo končne odjemalce. Ti ukrepi niti ne bi bili možni, če ne bi imeli domačih virov. Za naprej pa je ravno tako pomembno razmišljati o dolgoročnih ukrepih, ki bodo v nadaljevanju preprečili ponovitev krize v kateri se danes nahajamo. Trdno smo prepričani, da je sistem, ki ga imamo danes, nadgrajen z obnovljivimi viri in jedrsko energijo v smislu energetske neodvisnosti in okolje nevtralnosti je to prava izbira za energetske izzive in izzive prihodnosti, ki jih imamo."

"Trenutno še nismo tako daleč, da bi iskali partnerje na projektu"

Projekt JEK2 razvijajo v Skupini GEN. "Projekt je v začetni fazi, v fazi strateškega odločanja, ki je bila zaključena. In prehajamo v drugo fazo, v fazo umeščanja projekta, v postopke Državnega prostorskega načrta in trenutno še nismo tako daleč, da bi iskali partnerje na projektu. Ta faza prihaja v nadaljevanju in bo do same investicijskega odločitve, ki bo najkasneje sprejeta do leta 2027. Do takrat bomo morali imeti izbrane dobavitelje, tako dobavitelje tehnološke opreme kot partnerje, s katerimi bomo lotili finančne konstrukcije in izgradnje," je zaključil Levičar. 

 

Zapis dopolnjujemo.

drugi blok
jek2
energetika
krško

Pridružite se nam