Skip to main content
V Posavju N/A° C Petek, 19. april 2024
27.01.2023
08:34
Krka, Sinteza 2
Grafika: ePosavje.com
Novomeška Krka se v Krškem pripravlja na gradnjo novih zmogljivosti za razvoj in proizvodnjo učinkovin. Po besedah predsednika uprave začetek gradnje napovedujejo do sredi leta.

Od naložbe v Krškem pričakujejo največ

NOVO MESTO Na območju Krke v Krškem bo v naslednjih letih nastal nov obrat za razvoj in proizvodnjo učinkovin. "V letu 2022 smo zaključili dve večji naložbi na lokaciji Ločne v Novem mestu, ena od teh je Notol 2. Kar se pa tiče bodočih naložb, je pa tista, na kateri največ pričakujemo, je Krško. Že lep čas imamo gradbeno dovoljenje, v septembru v preteklem letu smo pridobili okoljevarstveno soglasje, ki pa še ni pravnomočno. Računamo, da bo to soglasje pravnomočno, ali koncem prvega, v začetku drugega kvartala in potem začnemo z izgradnjo," je ob predstavitvi poslovnih rezultatov skupine Krka povedal predsednik uprave Jože Colarič

Napovedali dodatne zaposlitve

Colarič je ob tem napovedal tudi, da bo Krka v Krškem dodatno zaposlovala. Kot dodaja, "bo potem, ko bo to zgrajeno, tam mest za nekaj sto ali več sto Krkašic in Krkašev."

163 milijonov evrov težka naložba, ki pa ...

... se bi lahko podražila ali pocenila

V Krki ocenjujejo, da bo naložba na lokaciji Krško visoka 163 milijonov evrov. "Ampak glede na podražitve, ki so bile v zadnjem času, imam občutek, da bo to v končni fazi še višji znesek. Razen, ker bo to še nekaj let trajalo - če se ne bodo zadeve obrnile. Iz mojih izkušenj je tako, da pri vsaki stvari, predvsem v gospodarstvu, gre za eno sinusoido. Enkrat greš gor, potem greš dol. Pustimo se presenetiti, kaj se bo dogajalo v naslednjih letih. Mi, ko smo presenečeni, se pa vedno tako prilagodimo, da imamo dober rezultat," odgovarja Colarič.

Sinteza 2

Colarič še napoveduje, da bodo na tej lokaciji vložili v razvoj. "Prvenstveno bomo naredili razvojni del, potem pa tudi tako imenovano kemijsko Sintezo 2. Kot dodatek kemijske Sinteze 1, ki na tej lokaciji že stoji."

Najvišja prodaja v Krkini zgodovini

Skupina Krka je sicer v lanskem letu ustvaril 1,717 milijarde evrov prihodkov, kar je 10 % več kot v letu poprej. S tem so zabeležili najvišjo prodajo v Krkini zgodovini, prodajo so povečali v vseh šestih prodajnih regijah in na večini ključnih trgov. Ob tem je skupina ustvarila 361,1 milijona evrov čistega dobička. V lanskem letu so registrirali 9 novih zdravil na recept in dva izdelka brez recepta, zaključili pa so 490 registracijskih postopkov. Za naložbe so lani namenili 106 milijonov evrov, letos pričakujejo še višjo številko.

krka
krško
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja