Skip to main content
Torek, 5. marec 2024
13.01.2024
07:15
Posavska gospodarska zbornica
Posavska gospodarska zbornica je včeraj v informacijskem središču GEN v Vrbini predstavila priložnosti za slovenska podjetja v mednarodnih dobavne verigah jedrske energije.

dr. Dejan Paravan, generalni direktor GEN:  

 »Ta razvojni korak je v Sloveniji nujen za uspešno izvedbo projekta JEK2, hkrati pa ima mnogo širše razsežnosti– okrepljena mednarodna dobaviteljska veriga je pomembna za razmah jedrske energetike v Evropi in računamo, da bo čim več slovenskih podjetij prepoznalo odlične poslovne priložnosti in znalo izkoristiti ta val.«

Včerajšnji dan je v Informacijskem središču GEN v Vrbini zaznamoval pomemben korak za slovensko gospodarstvo, saj je Posavska gospodarska zbornica predstavila možnosti vključevanja slovenskih podjetij v mednarodne dobaviteljske verige jedrske energije. Na dogodku so bili izpostavljeni potenciali sodelovanja naših podjetij pri izgradnji in vzdrževanju jedrskih elektrarn po vsej Evropi.

Darko Gorišek, direktor Posavske gospodarske zbornice, je poudaril skoraj polstoletno sobivanje s krško jedrsko elektrarno ter vlogo, ki jo ima lahko pri gradnji drugega bloka. Izkušnje in znanje, pridobljeno na domačih tleh, se lahko prenesejo tudi v mednarodni prostor, kar številna posavska podjetja že dokazujejo s sodelovanjem v jedrski industriji po svetu.

Vesna Nahtigal, generalna direktorica GZS, je ob tem opozorila na aktualne izzive energetske krize in odvisnost Slovenije od uvoza energentov, ki bi se jih lahko osvobodili z izgradnjo drugega bloka Nuklearne elektrarne Krško. Poudarila je, da le zanesljivi in nizkoogljični viri energije lahko zagotovijo dolgoročno energetsko neodvisnost države.

Danijel Levičar, državni sekretar za nacionalni jedrski program:

 »Gre za prvo takšno srečanje, podobna srečanja si lahko obetamo tudi z drugimi ponudniki ter vodilnimi organizacijami v jedrski industriji,«

Dr. Dejan Paravan, generalni direktor GEN, je izpostavil dobaviteljske verige kot ključni dejavnik za uspeh v jedrski novogradnji. Državni sekretar Danijel Levičar je podprl to misel, dodaja pa, da je sodelovanje domačih podjetij v dobaviteljskih verigah jedrske industrije vitalnega pomena za razvoj in rast slovenskega gospodarstva.

Matevž Frangež, državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, je poudaril ambicijo Slovenije, da se z razvojem tehnologij in storitev aktivno vključi ne samo v izgradnjo JEK2, ampak tudi širše v jedrsko renesanso, ki se obeta v Evropi.

Predstavniki francoske energetske družbe EDF so predstavili možnosti sodelovanja slovenskih podjetij v njihovih projektih. Omenjena družba je poleg Westinghousea in KHNP ena od kandidatov za dobavo tehnologije za projekt JEK2.

Več kot 90 predstavnikov iz približno 50 slovenskih podjetij je s svojo udeležbo izrazilo zanimanje in pripravljenost na aktivno vključitev v jedrski sektor, kar odpira nova obzorja za slovensko industrijo in potrjuje njen inovativni in razvojni potencial.

nuklearna elektrarna krško
gen energija
gzs oz posavje krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja