Skip to main content
V Posavju 6.7° C Sreda, 22. marec 2023
11.11.2022
15:34
Srečanje gospodarstvenikov v Sevnici
Foto: Občina Sevnica
V Sevnici so v ponedeljek, 7. novembra 2022, po dveh letih premora, ponovno organizirali srečanje gospodarstvenikov, ki ga po tradiciji gosti sevniški župan Srečko Ocvirk v sklopu občinskega praznika.

V Sevnici na srečanju gospodarstvenikov tudi minister Han

SEVNICA Srečanja, ki je namenjeno izmenjavi mnenj, povezovanju in krepitvi sodelovanja, sta se poleg številnih gospodarstvenikov in podjetnikov in sevniške občine, udeležila Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han in vršilka dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za turizem Dubravka Kalin.

V uvodu je župan Srečko Ocvirk povedal, da je gospodarska razvitost poleg urejenega okolja, dobrega standarda delovanja javnih služb in splošnega socialnega ugodja, eden ključnih temeljev kakovosti življenja občanov. Vzvodi v smislu zagotavljanja javne podpore razvoju gospodarstva so večinoma v domeni države oziroma državnih služb, gotovo pa so tudi lokalne skupnosti tiste, ki skrbijo za skladen in uravnotežen razvoj vseh dejavnosti v prostoru.

Vršilka dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za turizem Dubravka Kalin je predstavila mnenja, poglede in predloge razvoja turizma. Aktivnost Direktorata je usmerjena v oblikovanje ukrepov in zagotavljanje ugodnega poslovnega okolja na državni ravni za pospešen trajnostni razvoj in promocijo turizma. Prizadevajo si za povečanje prepoznavnosti Slovenije v svetu z aktivnim sodelovanjem s številnimi partnerji zasebnega sektorja in civilne družbe.

Fotogalerija (Foto: Občina Sevnica):

Osrednji gost Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han je poudaril, da se živi v času hitrih globalnih sprememb in relativno nepredvidljivih družbenih in gospodarskih okoliščinah. Zdravstvena kriza, vojna v Ukrajini in merjenje moči globalnih velesil so povzročile splošno negotovost glede gospodarskih gibanj v prihodnje. V vladi so se takoj na začetku mandata odzvali in začeli s pripravo ukrepov, v prvi vrsti namenjenih omejitvi energetske in prehranske draginje. Za omilitev posledic energetske krize so sprejeli več ukrepov, kot so regulacija cen pogonskih goriv, električne energije, zemeljskega plina in kurilnega olja, znižanje davka na dodano vrednost za energente ter pomoč gospodarstvu v višini več kot 80 milijonov evrov. Minister je izpostavil, da je kriza tudi priložnost za razvojni preboj. Njihov skupen cilj do leta 2030 je doseči dvig produktivnosti in dodane vrednosti na zaposlenega. To bodo dosegli z usmerjanjem evropskih sredstev v zeleni prehod, ne samo gospodarstva, temveč tudi države in družbe. Verjamejo, da jim bo skupaj uspelo gospodarstvo pripeljati do višje konkurenčnosti in produktivnosti. Povedal je, da bodo na gospodarskem ministrstvu še naprej skrbeli, da bodo gospodarstveniki in podjetniki ne samo vzdržali to krizo, ampak tudi ohranili konkurenčnost, zaposlenost in razvojno sposobnost gospodarstva in podjetij. S tem bo poskrbljeno tudi za blaginjo zaposlenih in njihovih družin.

Nadaljevanje srečanja je bilo namenjeno predvsem izmenjavi informacij in krepitvi sodelovanja tako na lokalni kot na državni ravni.

Občina Sevnica

sevnica
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja