Skip to main content
Torek, 5. marec 2024
05.08.2023
19:59
NEK, 5. avgust 2023
Foto: ePosavje.com
Stanje na posavskih energetskih objektih je stabilno, sporočajo iz družbe GEN energija.

Stanje na posavskih energetskih objektih stabilno

KRŠKO "V Skupini GEN so ob hitrem dvigovanju pretoka reke Save v petek ves dan intenzivno izvajali načrtovane izredne ukrepe na hidroelektrarnah v zgornjem in spodnjem toku reke. Aktivnosti so v zahtevnih razmerah potekale uspešno in skladno s protokoli," pravijo v GEN energiji. Tako so vsi ukrepi in mehanizmi protipoplavne zaščite delovali kot predvideno, prvič so odprli tudi zapornice na visokovodnem razbremenilniku pretočne akumulacije hidroelektrarne Brežice in tako pomagali ublažiti poplavni val proti Brežicam.

Na Savi obratujeta le HE Moste in HE Mavčiče

Kot pravijo, ekipe vzdržujejo stabilno stanje na hidroelektrarnah, na zgornjem toku Save trenutno obratujeta hidroelektrarna Moste in hidroelektrarna Mavčiče, medtem ko so agregati hidroelektrarne Medvode ustavljeni. Na spodnji Savi je trenutno zaustavljena celotna veriga elektrarn, od hidroelektrarne Vrhovo do hidroelektrarne Brežice.

Plavje, mulj in nečistoče mašijo vstopne rešetke elektrarn

"Na elektrarnah so odprta prelivna polja, ki prevajajo vode mimo energetskega dela elektrarn. Poleg visokih pretokov so glavni razlog za zaustavitve plavje, mulj in druge nečistoče, ki jih visoke vode nosijo s sabo in mašijo vstopne rešetke elektrarn," dodajajo.

NEK, 5. avgust 2023

Izkoristek NEK nekoliko nižji

Nuklearna elektrarna Krško obratuje varno in stabilno na polni moči reaktorja. "Ker so odvzem vode iz reke Save, ki je polna nečistoč, zmanjšali s pomočjo hladilnih stolpov, je izkoristek elektrarne nekoliko nižji," so še sporočili. Kot smo že poročali, so zgodaj popoldne razglasili prenehanje povišane stopnje pripravljenosti osebja ob razglasitvi nenormalnega dogodka skladno z načrtom zaščite in reševanja, ekipe pa še naprej pozorno spremljajo razmere. Termoelektrarna Brestanica je z izjemo plinskega bloka 7 razpoložljiva za nudenje sistemskih storitev in po potrebi komercialno obratovanje. 

gen energija
energetika
krško
poplave
brežice

Pridružite se nam

Zadnje novice