Skip to main content
Torek, 26. september 2023
24.03.2023
13:07
NEK, suho skladiščenje jedrskega goriva
Grafika: ePosavje.com
V Nuklearni elektrarni Krško izrabljeno jedrsko gorivo trenutno skladiščijo v bazenu za jedrsko gorivo oz. tako imenovanem mokrem skladišču.

V letošnjem letu bodo "na suho" uskladiščili 592 gorivnih elementov

KRŠKO Konec leta 2022 je bilo tam uskladiščenih 1432 izrabljenih gorivnih elementov, ob vsakem remontu, na vsakih 18 mesecev, jih dodajo približno 56. V naslednjih dneh jih bodo del pričeli prenašati v novo, suho skladišče izrabljenega goriva. V 70 metrov dolgi, 50 metrov široki in 20 metrov visoki zgradbi bodo skladiščili izrabljeno jedrsko gorivo. Začeli bodo že v teh dneh ter do jeseni vanjo prenesti prvih 16 zabojnikov s 592 izrabljenimi gorivnimi elementi.

Kakšen je načrt?

"Plan je takšen: V letošnjem letu iz 592 od vseh 2600 predvidenih. Potem leta 2028 isto ponovimo. Potem pa bomo videli, ali bo kaj leta 2038 ali 2048. To pa še ni čisto definirano," je povedal vodja za jedrsko gorivo in sredico reaktorja v Nuklearni elektrarni Krško Andrej Kavčič.

Suho skladišče ne potrebuje nobene aktivne komponente"

"V operabilnem stanju ostaja tudi skladišče z bazenom. Tam bomo vnašali nove gorivne elemente in jih skladiščili vsaj pet let, ko so pripravljeni, da gredo lahko na suho. V naslednjih letih sledi več kampanj," je ob tem povedal vodja proizvodnje v Nuklearni elektrarni Krško Gorazd Pfeifer. Kot dodaja skorajšnji predsednik uprave, ki bo vodenje Nuklearne elektrarne Krško prevzel aprila, je pri suhem skladišču bistveno to, da to ne potrebuje nobene aktivne komponente.

Kakšna je to tehnologija?

Gre za tehnologijo, ki je v tujini, predvsem na zahodu, dobro uveljavljena. "Zadeva je popolnoma samostojna, dobro ščitena pred radiacijo. Ne potrebuje vode, je popolnoma suha, sama. Je velika zaščita pred kakršnimikoli vplivi zunanjosti," je povedal Pfeifer. Kavčič pa je dodal, da je odporna na višje in vremenske sile, kot tudi na padec komercialnega letala.

Eden večjih projektov nadgradnje varnosti

Uvedba suhega skladiščenja izrabljenega jedrskega goriva sodi med enega večjih projektov nadgradnje varnosti, ki ga v Nuklearni elektrarni Krško izvajajo zadnjih deset let. "Z veseljem lahko rečemo, da je to zaključna faza širokega projekta nadgradnje varnosti. To smo čakali in s tem nadaljujemo z obratovanjem naslednjih 20 let," je še pripomnil Pfeifer.

Podaljšano obratovanje

Ministrstvo za okolje in prostor je sicer končalo postopek presoje vplivov na okolje in 13. januarja letos izdalo okoljevarstveno soglasje za podaljšanje obratovalne dobe Nuklearne elektrarne Krško do leta 2043.

nuklearna elektrarna krško
energetika
krško
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja