Skip to main content
Torek, 5. december 2023
26.01.2023
21:08
Drugi blok, JEK2, lokacija Vrbina
Grafika: ePosavje.com
Odnos do jedrske energije se je v zadnjih letih, še posebej pa v zadnjem letu, spremenil tudi po Evropi in ne samo po svetu, ugotavljajo strokovnjaki. Kaj o tem pravijo v GEN energiji?

Odnos do jedrske energije

KRŠKO Na predstavitvi poslovanja družbe GEN energije v minulem letu so govorili tudi o načrtih v prihodnje, poslovni direktor družbe Danijel Levičar pa se je med drugim dotaknil tudi odnosa do jedrske energije v svetu in Evropi. Kot pravi, je Evropa nekoliko zaostajala za drugim delom sveta, predvsem za Azijo. "V Aziji čutimo veliko dinamiko. In ne samo čutimo, tudi beležimo največjo dinamiko do zdaj, sploh na Kitajskem, v Južni Korej. Države, ki imajo zelo razvit jedrski program in dobavne verige," pravi o dogajanju na vzhodu.

Spreminja se tudi v Evropi

Odnos do jedrske energije se spreminja tudi v Evropi. "V letu 2022 bila jedrska energija še vedno največji posamični vir električne energije v Evropi. Danes ima jedrska energija izjemno pomembno vlogo v evropskem elektroenergetskem sistemu," dodaja. In kako je po posameznih evropskih državah?

Francija, Velika Britanija, Nemčija, Belgija

"Francija načrtuje največji preskok, načrtujejo šest novih enot in z možnostjo za dodatnih osem. V Veliki Britaniji so izdali soglasje za izgradnjo nove dvoenotne jedrske elektrarne na lokaciji Sizewell. Nemčija kot tista, ki je nekako obudila izhod iz jedrske energije zadnjih dvajset let, je v tem času energetske krize podaljšala obratovanje zadnjih treh jedrskih elektrarn. Tudi Belgija je imela plan do leta 2025 zaključit z jedrsko energijo in je obrnila svojo odločitev, tako da je dvema jedrskima elektrarnama podaljšala obratovanje za dodatnih deset let," pravi Levičar.

Nizozemci bodo gradili dva nova reaktorja, Madžari imajo gradbeno dovoljenje

Belgijski sosedje Nizozemci se pripravljajo na izgradnjo dveh novih reaktorjev, Madžarska ima gradbeno dovoljenje za dva nova reaktorja in bo podaljšala življenjsko dobo svojim obstoječim štirim jedrskim elektrarnam. Švedska, Slovaška, Poljska se pripravljajo na gradnjo več novih reaktorjev.

V Evropi deluje 180 jedrskih elektrarn

Levičar pravi, da v Evropi doživljamo jedrsko renesanso, danes na starem kontinentu obratuje 180 jedrskih elektrarn. "Nezanemarljiva oziroma skoraj polovica vseh jedrskih elektrarn na svetu obratuje v Evropi. Ne govorim o Evropski uniji, ampak v Evropi kot celoti in jih imamo petnajst v izgradnji," je povedal na druženju v Ljubljani

15 elektrarn v izgradnji

Po njegovo "tudi to ni mala številka. Sploh če razumemo, da je dolgoročno obratovanje elektrarn v izvajanju - pomeni, da ne samo v Sloveniji, ampak tudi v drugih državah - podaljšujemo obratovanje obstoječih jedrskih elektrarn in da se tudi nove enote so ponavadi večje, kot pa so tiste, ki so na samih lokacijah."

drugi blok
energetika
krško

Pridružite se nam

Zadnje novice

Novice iz Posavja