Skip to main content
Petek, 1. marec 2024
24.01.2023
21:58
Levičar, Paravan, GEN energija
Foto: ePosavje.com
Generalni direktor družbe GEN energije Dejan Paravan in poslovni direktor Danijel Levičar sta v torek predstavila poslovanje družbe v letu 2022 in njihove načrte v letošnjem letu.

GEN energija v letu 2022 in načrti za v prihodnje

Morali so zagotoviti elektro za novih 70.000 odjemalcev

Na področju prodaje in trgovanja je Parvan izpostavil stvari, ki so najbolj vplivale na njihovo delo. "S tem porastom cen so nekateri dobavitelji začeli dvigati cene, nekateri so zapustili trg. Spomnite se Telekoma, nemškega Eon. In takrat so odjemalci masovno hodili k nam. K nam je prišlo več kot 70 tisoč odjemalcev, za te odjemalce mi nismo imeli zakupljene energije na zalogo, zato smo morali dejansko kompenzirati, da so na GEN-I uspeli skompenzirali zaradi boljših rezultatov na trgovanju," o živahnem dogajanju na slovenskem trgu v lanskem letu pravi Paravan.

O zaupanja vrednem dobavitelju

V nadaljevanju pravi, da so vse te odjemalce smo sprejeli, v zadnji četrtini poslovnega leta so na Gen-I uvedli program varčevanja z energijo. "Zdaj bodo prvi rezultati, da bomo videli, kaj so uspeli gospodinjski odjemalci narediti in s tem bodo sledile nagrade, tako kot je bilo obljubljeno. Še naprej ostajamo najbolj zaupanja vreden dobavitelj v Sloveniji, kar nenazadnje kaže tudi ta številka 70 tisoč odjemalcev. Takrat, ko so se stvari zaostrile, so odjemalci preprosto iskali nekoga, pri kateremu so se počutili varne in so pač prišli k nam. Tukaj si pač štejemo to kot uspeh, četudi je kratkoročno na nas to seveda finančno negativno vplivalo," dodaja.

Trgovanje z električno energijo: Pod 100 teravatnih ur

Na področju trgovanja z električno energijo bodo v letošnjem letu tik pod 100 teravatnih ur, pravi Paravan. "Bistveno manj kot v letu 2022, kar je razumljivo. Razmere na trgu so bile tako zakomplicirane, da smo morali zmanjšati aktivnosti in posledično obvladovati ta tveganja. Tudi promet trgovalnih količin je bil nižji kot v letu 2020 in to vse gre z roko v roki s tem, na kakšen način smo se soočali s to krizo. Kljub vsej tej povečani volatilnosti je sploh družba GEN-I izjemno uspešno delovala in dejansko tudi na teh trgih ohranjala svoj vodilni položaj.

Poslovni direktor GEN energije o časovnici projekta JEK2

O JEK2 kot medgeneracijskem projektu

Poslovni direktor GEN energije Danijel Levičar je povedal, da bodo v letu 2023 naredili vse za pospešitev priprav na izvedbo projekta JEK2. "Projekt JEK2 je medgeneracijski projekt. Tako kot nam je vizija snovalcev NEK omogočila 60-letno energetsko neodvisnost, jo bo JEK2 zagotovil nam in naslednjim generacijam. V GEN energiji zato pripravljamo vse potrebne korake za pospešitev izvedbe projekta."

O pospešenih investicijah

V GEN energiji bodo do meseca maja posodobili Strateški razvojni načrt Skupine GEN. "Cilj Skupine GEN je postati vodilni akter slovenskega prehoda v samooskrben in brezogljičen elektroenergetski sistem. Takšen elektroenergetski sistem je tudi najbolj zanesljiv in cenovno konkurenčen, narekuje pa obsežne in celovite investicije v nove domače vire energije za dolgoročno stabilno, zanesljivo energetsko mešanico. Prihodnja leta bodo velik razkorak med porabo in proizvodnjo električne energije le še povečevala, zato bodo potrebne pospešene investicije v obnovljive vire energije, prožnost in napredne storitve ter investicije v jedrsko energijo," dodaja Paravan. V naslednjih dneh bomo na naših straneh poročali tudi, v kateri fazi je projekt JEK2 in kaj pomeni zamik na prvotno predvideni časovnici za izgradnje drugega bloka Jedrske elektrarne Krško.

gen energija
energetika
krško
drugi blok

Pridružite se nam