Skip to main content
Petek, 1. december 2023
17.02.2022
13:34
ePosavje.com
V Krškem so predstavniki Krke predstavili projekt Sinteza 2. Predstavitev, ki je potekala v prostorih Mestne občine Krško, je bila odprta za javnost. Krajane so zanimala predvsem okoljska vprašanja.

Predstavitev projekta Sinteza 2

KRŠKO Načrtovana investicija, ki jo želi Krka uresničiti v Krškem, je v zadnjem letu požela nemalo pozornosti. Da bi odgovorili na pereča vprašanja in razjasnili dileme, s katerimi se krajani vsakodnevno srečujejo, so predstavniki Krke v Krškem pripravili predstavitev projekta Sinteza 2. "S Krčani bivamo že od leta 2015. Želimo si, da bi našo predstavitev razumeli kot del partnerstva," je uvodoma dejala vodja službe z odnosi z javnostmi Elvira Medved. Organska rast podjetja narekuje nove proizvodne kapacitete, Krka vsako leto raste v količinah, ki jih proizvede, je o potrebah po novem obratu povedal vodja investicijskih projektov Andrej Kulovec. Poleg njega sta o značilnostih obrata in proizvodnje, končnem stanju projekta, okoljevarstvenih postopkih, monitoringu emisij in nenazadnje tudi kadrovskih temah govorila tehnični direktor Marko Lampret in vodja službe za varstvo okolja Slavko Zupančič.

S krajani o novi investiciji

Krajane, ki so pred časom že izrazili dvom in zaskrbljenost zaradi, kot so se izrazili, pomanjkanja informacij s strani investitorja, so tokrat zanimala vprašanja, povezana z novim proizvodnim obratom in splošno kakovostjo življenja. Med drugim so jih zanimala varnostna in okoljska vprašanja, izpostavili pa so dobro sodelovanje s krško poklicno gasilsko enoto in ob tem tudi opozorili na veliko verjetnost po povečanju njenih ekip v naslednjih letih. Poleg novega objekta Sinteze Krka v Krškem načrtuje še nov kemijsko-razvojni center, zraven pa tudi pomožne objekte – čistilno napravo, skladišče tekočih surovin, hidrogeniranje in še nekatere objekte, ki so pomembni za delovanje same tovarne.

Sodelovanje z lokalnim prebivalstvom tudi s t. i. informativnim dnevom

Predstavniki Krke so ob tem napovedali dan odprtih vrat oz. informativni dan na sami lokaciji z ogledom skladišča nevarnih snovi. Sicer pa v prostorih Upravne enote Krško od danes do vključno 17. marca poteka javna razgrnitev dokumentacije za spremembo okoljevarstvenega dovoljenja, in sicer v času uradnih ur.

"Verjetno bi bilo boljše, če bi bilo to v Kulturnem domu"

"V sodobnem času se srečujemo z vse novejšo in sodobnejšo tehnologijo in razvojem. Dejansko moramo strmeti k temu, da ne bomo živeli v srednjem veku in da gremo s časom naprej. Težko je včasih razumeti vso sodobno tehnologijo. Vendar pa, če jo enkrat razumeš, je veliko lažje. Lažje vsem, ki v tem okolju živimo in vsem, ki jim bomo prinesli informacijo. Danes je bil izreden dan, ki bi lahko bil že sicer prej, da smo dobili kar nekaj informacij, ki nekaj pomenijo za varnost in upanje ljudi v tem. Verjetno bi bilo še boljše, če bi bilo to v Kulturnem domu, v drugem okolju, kjer bi bilo še večje število krajanov. Ker potem običajno pride do tega, da... Saj nismo vedeli, saj nismo bili povabljeni. Mogoče je bila javnost premalo obveščena. Kdor želi, kdor spremlja, bi se lahko udeležil," je ob tem povedal Ivan Učanjšek iz Krajevne skupnosti mesta Krško.

Učanjška moti način alarmiranja v primeru ogroženosti

Učanjšek je načeloma zadovoljen z odgovori, a ga skrbi ogroženost. "Mislim, da zaenkrat ni dovolj dodelana. Mogoče se to potem še dodano obdelalo. Potem bo potrebno pogledati okoljevarstveno poročilo, ki je zdaj razgrnjeno. Moti me alarmiranje, ki gre po nekih korakih znotraj podjetja in potem prek številke zaščite in reševanja. Ker to lahko zelo dolgo traja. Mislim, da bi si Krško in Krajevna skupnost mesta Krško zaslužilo neko info točko, kjer bi bilo to alarmiranje tudi objavljeno."

"Del celotnega procesa seznanjanja javnosti z objektom, ki prihaja v prostor"

"Današnja predstavitev je del celotnega procesa seznanjanja javnosti z objektom, ki prihaja v prostor. Dejstvo, da se tukaj mogoče ne smatra, da gre že za obstoječ objekt, ki se širi, ampak za povsem nov. Znano je že od prej, po obljubi, ki jo je dal generalni direktor Krke ob otvoritvi prve faze, da bo šla naprej nadaljnja gradnja tega objekta in širjenje. Do te faze, da bomo tukaj imeli proizvodnjo končnih izdelkov," je po predstavitvi povedal župan Mestne občine Krško Miran Stanko.

"Ni samoumevno, da lahko naš prostor sprejme karkoli"

Stanko dodaja, da so zadovoljni z obljubo, da gre projekt naprej. "Obveščanje javnosti je del celotnega seznanjanja javnosti z novim objektom. Pomembno je, da ljude vedo in vidijo, kaj prihaja v prostor. Ta del Krškega imamo precej obremenjen z različno industrijo. Če začnemo na eni strani z Vipapom, na drugi strani se konča z jedrsko elektrarno. Seveda ni vse samoumevno, da lahko naš prostor sprejme karkoli in zato je pomembno, da tisti, ki pride z novo ponudbo, z novo proizvodnjo, da ustrezno seznanja prebivalstvo kaj prihaja sem in kako je poskrbljeno za varnost."

"Predstavitev pravi korak, a kar malce pozen"

Boštjan Pirc iz Krajevne skupnosti mesta Krško pravi, da je bila predstavitev pravi korak, a kar malce pozen. "Danes smo izvedeli veliko novih in pravih informacij, da bomo lahko dezinformacije, ki smo jih po uličnih kanalih dobivali, našim krajanom prenesli v pravi obliki. Mislim, da je bil pravi korak. Povabljeni smo bili na predstavitev obrata, kar je prvič, odkar sem predstavnik Krajevne skupnosti. Pohvalno, da smo šli vsaj s tem naprej. Veliko je še informacij, ki jih bo Krka morala bolj podrobno pokazati. Mislim, da na naslednjih predstavitvah, kakor so danes obljubili, da se bodo potrudili in bodo te informacije šle na prava vrata, do naših krajanov," dodaja.

"S povečanjem Krke bo potrebno povečati število naših gasilcev"

Pirc je izpostavil tudi vidik varnosti. "S povečanjem Krke, povečanjem obrata, bo potrebno povečati število naših gasilcev. Če tega ne naredimo in če se kaj zgodi v obratu Krke, bomo imeli celotno gasilsko enoto v Krki, naša varnost - ki jo sedaj plačujemo krajani na območju krške občine - bo s tem ogrožena. Ena večja nesreča na enem območju lahko vzame vse gasilce."

(eP)

krško
krka
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja