Skip to main content
Torek, 5. marec 2024
05.08.2023
19:35
NEK, nenormalni dogodek
Foto: Uroš Supančič
V Nuklearni elektrarni Krško so po petkovi razglasitvi nenormalnega dogodka le-tega v soboto zgodaj popoldne preklicali. Vodostaj Save je pod nivojem za razglasitev dogodka.

Preklic nenormalnega dogodka

KRŠKO Po razglasitvi nenormalnega dogodka v Nuklearni elektrarni Krško, do katerega je prišlo v petek, 4. avgusta, ob 18.30 uri zaradi velikega pretoka in visokega nivoja reke Save, je Nuklearna elektrarna Krško, v soboto, 5. avgusta, ob 12.30 uri razglasila prenehanje stopnje nevarnosti nenormalni dogodek.

V času dogodek jedrska varnost ni bila ogrožena

Kot pravijo na Upravi Republike Slovenije za jedrsko varnost, ima Sava pri NEK zdaj pretok in nivo manjši, kot so kriteriji za nenormalni dogodek in trendi kažejo na nadaljnje upadanje pretokov in nivojev Save. "NEK je z vnaprejšnjo pripravo na napovedano visoko vodo uspešno preprečila negativne vplive na opremo in obratovanje elektrarne ter je nadaljevala z varnim obratovanjem na polni moči tudi v takšnih izrednih razmerah. Jedrska varnost NEK v času nenormalnega dogodka ni bila ogrožena," dodajajo.

Stanje na elektrarni bodo spremljali tudi v prihodnje

In nadaljujejo, "da je zanesljiva oskrba z električno energijo v izrednih vremenskih razmerah zelo pomembna za prebivalce in službe, ki izvajajo reševanje prizadetih. URSJV bo prenehala z delovanjem skupine, ki je spremljala stanje na elektrarni. Delavec v pripravljenosti na URSJV še naprej spremlja stanje na elektrarni."

nuklearna elektrarna krško
elektrika
poplave
krško

Pridružite se nam