Skip to main content
Sobota, 13. april 2024
15.03.2024
14:54
Policija, avtomobil, 113
Foto: arhiv ePosavje
Policisti Policijske uprave Novo mesto so posredovali v 66 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 192 klicev.

Kazniva dejanja zlorabe izvršbe in ponareditve ali uničenja poslovnih listin

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto so na Okrožno državno tožilstvo v Krškem podali kazensko ovadbo zoper 50-letnega osumljenca z območja Posavja in njegovo transportno družbo zaradi utemeljenega suma, da je storil devet kaznivih dejanj Zlorabe izvršbe po 216. členu Kazenskega zakonika (KZ-1) na škodo več družb lizingodajalk in 14 kaznivih dejanj Ponareditve ali uničenja poslovnih listin po 235. členu KZ-1.

Med obsežno kriminalistično preiskavo, v sklopu katere so kriminalisti v juliju 2023 opravili več hišnih preiskav, so z analizo zasežene dokumentacije in elektronskih podatkov ugotovili, da je osumljeni kot lastnik in direktor transportne družbe izdelal več lažnih računov, ki jih je kot lažni upnik uporabil v nepravdnih, elektronskih izvršilnih postopkih pri okrajnem sodišču v skladu z Zakonom o izvršbi in zavarovanju (ZIZ). S podajo predlogov za izvršbo je na podlagi neverodostojnih listin poskušal protipravno izterjati neobstoječi dolg domnevnih dolžnikov družb lizingodajalk v višini preko 22 milijonov evrov.

Že v mesecu decembru 2023 je bila zoper osumljenca in njegovo družbo podana kazenska ovadba na Okrožno državno tožilstvo v Krškem zaradi utemeljenega suma, da je storil kaznivo dejanje Preslepitev pri pridobitvi in uporabi posojila ali ugodnosti po 230. členu KZ-1. Osumljenec je zavedel zavod, pristojen za obravnavo, odobritev in podelitev ugodnosti iz interventnih zakonov, z namenom, da družba pridobi subvencijo ali drugo ugodnost za opravljanje gospodarske dejavnosti, čeprav ni izpolnjevala zahtevanih pogojev, saj je osumljeni v imenu družbe goljufivo uveljavljal pravico do delnega povračila nadomestila plače zaradi začasnega čakanja na delo za več delavcev, ter tako s strani zavoda na podlagi zahtevka za dva meseca v letu 2020 prejel neupravičeno izplačano povračilo v višini preko 23.000 evrov.

Predkazenski postopek usmerja Okrožno državno tožilstvo v Krškem. Kriminalistična preiskava se nadaljuje, saj je oseba osumljena storitve tudi drugih kaznivih dejanj, ki se preganjajo po uradni dolžnosti.

Za kaznivo dejanje Zloraba izvršbe po členu 216 KZ-1 je predpisana denarna kazen ali kazen zapora do dveh let, za kaznivo dejanje Ponareditev ali uničenje poslovnih listin po členu 235 KZ-1 kazen zapora do dveh let in za kaznivo dejanje preslepitev pri pridobitvi in uporabi posojila ali ugodnosti po členu 230 KZ-1 denarna kazen ali kazen zapora do treh let.

V Posavju prijeli 44 tujcev

Policisti so na območju policijske postaje Brežice (Obrežje, Rigonce, Slovenska vas, Dobova, Jereslavec) izsledili in prijeli 22 državljanov Sirije, osem državljanov Afganistana, osem državljanov Rusije, pet državljanov Nepala in državljana Maroka.

policija
migranti
mejni prehodi

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja