Skip to main content
V Posavju 5.8° C Sreda, 24. 2024
12.03.2024
12:14
Grafika: Envato Elements
Kostak uporabnike pitne vode na vodovodnem sistemu Veliki Kamen obvešča, da je potrebno pitno vodo pred uporabo za prehranske namene prekuhavati.

Prekuhavanje vode

Kostak uporabnike pitne vode na vodovodnem sistemu Veliki Kamen obvešča, da je potrebno pitno vodo pred uporabo za prehranske namene prekuhavati, saj je zaradi obilnega deževja prišlo do povišane motnosti. Priporočamo, da voda vre vsaj 3 minute.

Ukrep velja od danes, 12. 3. 2024, do preklica.

Navodila za prekuhavanje pitne vode

Potem ko voda zavre, običajno zadostuje, da burno vre še 1 minuto. Ker se pogoji delovanja na klice spreminjajo z naraščajočo nadmorsko višino, je najbolje vretje podaljšati. Zaradi večje varnosti priporočamo, naj voda vre tri minute. Na ta način uničimo ali deaktiviramo vegetativne oblike patogenih bakterij, viruse ter tudi ciste parazitov. Tri minute vretja zagotavlja tako široko varnost, da to vodo lahko uživajo tudi osebe z močno oslabljenim imunskim sistemom (npr. bolniki z AIDS-om). Zaradi možnosti naknadnega onesnaženja prekuhane vode je najbolje, da ostane v isti posodi, v kateri smo jo prekuhali. Hranimo jo v hladilniku v čisti in pokriti posodi.

Prekuhano vodo lahko za pitje uporabljamo 24 oz. izjemoma do 48 ur

Tako pripravljeno vodo lahko za pitje uporabljamo 24 ur, izjemoma do 48 ur. Če je voda motna, moramo pred prekuhavanjem odstraniti večino delcev. To dosežemo z usedanjem in nato filtracijo skozi več plasti čiste, najbolje prelikane tkanine ali skozi čist papirnat filter (npr. pivnik, filter za kavo). Ker je prekuhana voda lahko manj prijetnega okusa, za pitje priporočamo pripravo čaja oz. drugih napitkov, lahko pa jo zaužijemo v obliki juhe ali kakšne druge jedi.

Povzetek:

1. Dezinfekcija pitne vode s prekuhavanjem je varna metoda.
2. Tri minute vretja pomeni široko varnost.
3. Če je voda motna, jo pred prekuhavanjem zbistrimo z usedanjem in nato filtriramo.
4. Preprečiti je treba možnost naknadnega onesnaženja.
5. Vodo shranimo na hladnem.
6. Za pitje jo uporabljamo 24 ur, izjemoma 48 ur.

kostak krško

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja