Skip to main content
Četrtek, 29. februar 2024
06.12.2023
13:38
Foto: Envato Elements
Policisti Policijske uprave Novo mesto so posredovali v 50 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 155 klicev.

Voznica v Novem mestu trčila v peško

V torek, 5. decembra 2023, nekaj pred 20. uro so bili policisti obveščeni o prometni nesreči na Seidlovi cesti v Novem mestu. Policisti policijske postaje Novo mesto so opravili ogled, zbrali obvestila in ugotovili, da je 45-letna voznica osebnega avtomobila na prehodu za pešce trčila v mladoletno peško, ki je pravilno prečkala cesto. Lažje poškodovano peško so reševalci oskrbeli na kraju nesreče. Povzročiteljici nesreče so policisti zaradi kršitve cestno prometnih predpisov izdali plačilni nalog.

Nezavidljiva statistika

V zadnjih desetih letih je na območju Policijske uprave Novo mesto v prometnih nesrečah umrlo 15 pešcev. V petih nesrečah je bilo ugotovoljeno, da so bili pešci tudi povzročitelji nesreč. 95 pešcev se je v nesrečah hudo poškodovalo, 320 pa jih je utrpelo lažje poškodbe.

Pešci so v tem letnem času, ko je temni del dneva daljši, pogostejša je tudi megla in padavine, najbolj ogroženi udeleženci v prometu.  Pešcem svetujemo, da nosijo svetlejša oblačila in uporabljajo svetlobna telesa. Pri prečkanju ceste na prehodih za pešce naj se prepričajo, da so jih vozniki opazili in bodo ti glede na stanje vozišča lahko vozilo varno ustavili pred prehodom. Izven naselij, kjer ni pločnikov, številni hodijo po desni strani vozišča v smeri hoje in s tem dodatno ogrožajo svojo varnost, saj s tem zmanjšajo možnost pravočasne reakcije in umika ob nepredvidenih okoliščinah. Predvsem mlajši med hojo nemalokrat uporabljajo slušalke za telefon ali telefonirajo med hojo, kar dodatno zmanjšuje pozornost na dogajanje v prometu. Pešce pozivamo, da z upoštevanjem osnovnih varnostnih ukrepov poskrbijo za svojo varnost. Opozorilo velja tudi voznikom, ki naj prilagodijo hitrost razmeram na cesti, upoštevajo cestno prometna pravila in skušajo predvideti ravnanja ostalih udeležencev v prometu. Pozorni naj bodo na nepravilna ravnanja pešcev, ki prečkajo vozišče izven prehodov za pešce. Izven naselij naj vozijo po sredini voznega pasu, da zmanjšajo možnost trka s pešcem, ki hodi ob robu vozišča.

Konec meseca oktobra smo v enotedenski nacionalni preventivni akciji za večjo varnost pešcev Bodi viden, bodi previden, na našem območju ugotovili 110 kršitev pešcev. Med najpogostejšimi kršitvami pri voznikih motornih vozil je izsiljevanje prednosti na prehodu za pešce, pešci pa največkrat ne upoštevajo rdeče luči, nepravilno prečkajo vozišče, hodijo po nepravilni strani in so neustrezno osvetljeni.

Med delom na terenu pa naši policisti opažajo tudi primere, ko občani zgledno poskrbijo za varno udeležbo v prometu. Gospod in gospa, ki so ju srečali v Posavju, sta poskrbela za svojo vidnost in varnost in seveda tudi za varnost in vidnost svojega pasjega prijatelja.

policija
promet
nesreča

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja