Skip to main content
Četrtek, 30. november 2023
02.11.2023
13:12
Foto: PU Novo mesto
Od ponedeljka, 30. oktobra 2023, pa do četrtka zjutraj, so policisti na številki 113 sprejeli 659 klicev, od tega je bilo 226 dogodkov takšnih, ki so zahtevali takojšnje policijsko posredovanje.

Pregon od Obrežja do Novega mesta se je končal z nesrečo

Okoli pol desete ure v torek zvečer so policisti na nekdanjem mejnem prehodu Obrežju pri izvajanju ciljne mejne kontrole na vstopu v državo opazili osebni avtomobil črne barve, karavan izvedbe, madžarskih tablic, ki se je izognil policijski kontroli in z veliko hitrostjo zapeljal v notranjost države. Z modro lučjo in sireno so zapeljali za njim in o dogodku obvestili operativno-komunikacijski center, ki je aktiviral policijske patrulje od Brežic do Novega mesta, da bi sumljivo vozilo ustavili. Obvestili so tudi sosednje policijske uprave. Pred Novim mestom je več policijskih patrulj na čim bolj varen način poskušalo ustaviti vozilo, vendar je voznik z divjo vožnjo nadaljeval, nevarno prehiteval in vijugal po cesti. Na izvozu Novo mesto – zahod se je želel ogniti policistom tako, da je zapeljal iz avtoceste. V križišču z glavno cesto Na Brezovici se ni ustavil in je s tem odvzel prednost 38-letni voznici osebnega avtomobila, ki je pravilno pripeljala po glavni cesti.  Prišlo je do trka, v katerem je bila 38-letna voznica lažje poškodovana in so jo oskrbeli v novomeškem urgentnem centru, vozili pa sta obstali na kraju. 22-letnemu vozniku, državljanu Kosova (povzročitelju nesreče), so odvzeli prostost zaradi suma kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države (3. odstavek 308. člena Kazenskega zakonika Republike Slovenije) in mu vozilo zasegli. V postopku so namreč ugotovili, da je v avtu peljal sedem državljanov Turčije in državljana Albanije, ki niso izpolnjevali pogojev za bivanje na območju Slovenije. Slednje so v postopek prevzeli policisti policijske postaje za izravnalne ukrepe. Postopki s tujci še niso zaključeni.

Državljan Sirije z avstrijskim potnim listom v vozilu s 14 državljani Turčije

Črnomaljski policisti so v ponedeljek, nekaj pred polnočjo, v Vinici opazili sumljivega enoprostorca švedskih registrskih tablic. Voznik je naprej pospešil z vožnjo, nato pa upošteval modro luč in sireno, ter v Drenovcu ustavil. Voznik, 20-letni državljan Sirije z avstrijskim potnim listom, je v vozilu peljal še štirinajst državljanov Turčije, ki niso izpolnjevali pogojev za bivanje v Sloveniji in so notranjo mejo prestopili nezakonito. Osumljenca so pridržali, mu zasegli vozilo, postopek pa so zaradi suma storitve kaznivega dejanja preveli novomeški kriminalisti.

Romun v vozilu s šestimi državljani Turčije

Policisti državne specializirane enote za nadzor državne meje so na avtocestnem počivališču Starine pri Novem mestu v torek popoldne ustavili osebni avtomobil italijanskih tablic, ki ga je vozil 27-letni državljan Romunije. V vozili je peljal še šest državljanov Turčije, ki niso izpolnjevali pogojev za bivanje v Sloveniji. Vozilo so mu zasegli, njega pridržali, državljane Turčije pa v nadaljnji postopek odpeljali na policijsko postaje za izravnalne ukrepe na Obrežju. Novomeški kriminalisti so 27-letnika prevzeli v obravnavo zaradi suma kaznivega dejanja.

Prijeli tujce in sprovajalca

Policisti – vodniki službenih psov  - so v torek ponoči, nekaj pred enajsto uro, v Selah pri Dobovi prijeli osem državljanov Turčije, za katere so ugotovili, da ne izpolnjujejo pogojev za bivanje v Sloveniji. Iz razgovorov so policisti ugotovili, da so jih tja pripeljali z avtom. Dobro uro zatem so brežiški policisti, ki izvajajo naloge na območju državne meje, v okolici ustavili 35-letnega državljana Madžarske z osebnim avtomobilom nemških tablic. Prve so povezali z drugim, zato so mu odvzeli prostost in avto zasegli. Zaradi suma kaznivega dejanja ga bodo kazensko ovadili.

Prijeli 459 tujcev

Policisti so od ponedeljka, 30. oktobra 2023, zjutraj do četrtka, 2. novembra 2023, zjutraj obravnavali 459 državljanov tretjih držav, ki so na nedovoljen način prestopili notranjo mejo oziroma niso izpolnjevali pogojev za bivanje na območju Slovenije. Večino (361) so obravnavali na območju Posavja in Dolenjske (Rigonce, Dobova, Loče, Slovenska vas, Jesenice, Brežice, Spodnji Stari Grad, Rakovec, Obrežje, Sevnica, Starine, Krško, Novo mesto, Kapele), 98 na območju Bele krajine (Sečje selo, Metlika, Vinica, Daljne Njive, Žuniči, Marindol, Stari trg, Miliči, Drenovec, Preloka, Podklanec, Nova Lipa). Velika večina jih je prišla iz Afganistana, sledijo državljani Rusije, Turčije, Maroka, Pakistana, Indije, Iraka, Bangladeša, Nepala ter še devetnajstih drugih državljanstev. Postopki s tujimi državljani še niso zaključeni.

policija
mejni prehodi
avtocesta
migranti
državna meja

Pridružite se nam

Poglejte tudi