Skip to main content
Nedelja, 3. marec 2024
03.11.2022
12:41
Foto: arhiv ePosavje
Za policisti, ki varujejo državno mejo s Hrvaško na območju policijske postaje Brežice je napornih sedem dni.

V tednu dni na meji prijeli 267 tujcev

BREŽICE Policisti so med 28. oktobrom in 3. novembrom pri nezakonitem prehodu državne meje izsledili skupaj 267 tujcev. Med njimi so bili državljani iz 13 držav, največ (110) je bilo Indijcev, takoj na drugem mestu se je znašlo 32 Rusov - 23 so jih prijeli med 28. oktobrom in 2. novembrom, 9 njih pa s srede na četrtek. Rusi od najave njihovega predsednika Vladimirja Putina o delni mobilizaciji vojakov v vojni v Ukrajini prihajajo tudi na slovensko-hrvaško mejo.

Rusi so že na drugem mestu

Med prazničnimi dnevi so policisti izsledili 223 tujcev, s srede na četrtek je mejo na nedovoljen način po policijskih zabeležkah prečkalo 44 oseb. In kje so policisti ulovili tujce? Kot pravijo na Policijski upravi Novo mesto, so vseh 267 tujcev prijeli na območju občine Brežice, točneje na lokacijah Rigonce, Loče, Dobova, Slovenska vas, Mokrice, Mihalovec, Jesenice, Brežice, Obrežje, Dvorce, Ribnica in Cirnik. Policijski postopki s tujci, ko so nezakonito prestopili državno mejo, še niso zaključeni, dodajajo na Policijski upravi Novo mesto.

Hrvatje pa v Schengen

Podpredsednik Evropske komisije Margaritis Schinas je v razpravi v Evropskem parlamentu v začetku oktobra napovedal, da bi lahko Hrvaška že s prvim januarjem vstopila v schengenski prostor. Svet Evropske unije je lani decembra potrdil, da izpolnjujejo vse pravne in tehnične pogoje, nato pa junija v postopku posvetovanja pozval Evropski parlament k oblikovanju mnenja o tem. Končna odločitev o vstopu Hrvaške bo v rokah držav članic oziroma Sveta Evropske unije, kjer bo potrebno soglasje članic schengenskega območja.

brežice
sevnica
državna meja

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja