Skip to main content
Sobota, 9. december 2023
23.08.2023
12:29
Policija, državna meja
Foto: ePosavje.com
Ob meji z Republiko Hrvaško imajo policisti vse več dela. Če smo doslej poročali o 100 prijetih osebah na dan, se policijske zabeležke hitro polnijo. V torek so zabeležili 332 tujcev.

Največ Afganistancev in Pakistancev

Na območju policijske uprave Novo mesto so policisti v torek obravnavali 332 tujih državljanov, ki so na nezakonit način prestopili notranjo mejo oziroma pri sebi niso imeli ustreznih dokumentov za bivanje v Republiki Sloveniji.

Vse so prijeli na območju občine Brežice

Policisti so tujce prijeli na območju devetih naselij, vse na območju občine Brežice. Na območju krajev Podvinje, Sela pri Dobovi, Kapele, Mihalovec, Loče, Dobova, Rigonce, Bukošek, Obrežje). Po prvih ugotovitvah po državljanstvih prednjačijo državljani Afganistana, Pakistana, Maroka in Rusije (sledijo še domnevni državljani Nepala, Sierra Leone, Alžirije, Sudana, Indije, Turčije, Bangladeša, Libije, Konga, Egipta, Nigerije, Gane). Postopki s tujci še niso zaključeni.

Informacije občanov so policistom v veliko pomoč

Pri prijetju oseb, ki so nezakonito prestopile notranjo mejo oziroma ne izpolnjujejo pogojev za bivanje na območju Slovenije, so policistom v veliko pomoč občanke in občani obmejnih območij, ki s klicem na številko policije 113 opozarjajo na pojave sumljivih oseb na svojem območju.

Vse več prijetih tujcev na meji

Na območju Posavja sicer policijske postopke s tujci izvajajo policisti Policijske postaje Brežice, Policijske postaje za izravnalne ukrepe Novo mesto s sedežem na Obrežju in policisti državne Specializirane enote za nadzor državne meje s sedežem v Dobovi. "Policistom pri delu pomagajo tudi patrulje drugih policijskih enot iz območja celotne uprave ter policijske postaje vodnikov službenih psov," dodajajo na Policijski upravi Novo mesto.

Makedonec s poljskim vozniškim dovoljenjem

Policisti policijske postaje za izravnalne ukrepe so v torek dopoldne na bencinskem servisu ob avtocesti Obrežje – Ljubljana kontrolirali voznika in potnike osebnega avtomobila italijanskih tablic. Policisti so v postopku ugotovili, da je imel 37-letni sopotnik, sicer državljan Severne Makedonije, pri sebi bivalno in vozniško dovoljenje Poljske. Policisti so posumili v pristnost omenjenih listin in ugotovili, da sta obe ponarejeni. Policisti ga bodo zaradi ponarejanja listin kazensko ovadili.

brežice
državna meja

Pridružite se nam

Poglejte tudi