Skip to main content
Ponedeljek, 29. maj 2023
30.03.2023
11:35
Foto: arhiv ePosavje
Sevniški policisti so v sredo ustavili voznika avtobusa, ki bi moral na izlet peljati osnovnošolce.

Na izlet bi moral peljati osnovnošolce ...

SEVNICA Policisti Policijske postaje Sevnica so med kontrolo prometa ustavili voznika avtobusa, ki naj bi peljal na izlet otroke iz osnovne šole. Policisti so opravili nadzor psihofizičnega stanja in ugotovili, da je voznik avtobusa pod vplivom alkohola. Preizkus alkoholiziranosti je pokazal 0,16 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka, kot poklicni voznik pa v organizmu ne bi smel imeti alkohola.

... pa je napihal

"Prepovedali so mu nadaljnjo vožnjo, začasno odvzeli vozniško dovoljenje, izrekli globo v višini 300 evrov in izrekli štiri kazenske točke," pravijo policisti.

Kdo mora imeti 0,0 v krvi?

Zakon o pravilih cestnega prometa določa, da v cestnem prometu ne sme imeti alkohola v organizmu voznik motornega vozila ali skupine vozil kategorije C1, C, D1, D, BE, C1E, CE, D1E, DE ter voznik vozila, s katerim se opravlja javni prevoz potnikov ali blaga ali prevoz oseb za lastne potrebe. Enako velja tudi za voznika vozila, s katerim se prevaža nevarno blago in za poklicnega voznika motornega vozila, kadar opravlja ta poklic.

Ob tem morajo imeti 0,0 v krvi tudi voznik, ki preizkuša avtomatizirano vozilo ali sistem za avtomatizirano vožnjo, učitelj vožnje med usposabljanjem kandidata za voznika v vožnji motornega vozila, kandidat za voznika med usposabljanjem v vožnji motornega vozila, spremljevalec, voznik začetnik, pa voznik motornega vozila, ki nima vozniškega dovoljenja, voznik motornega vozila, ki v vozniškem dovoljenju nima vpisane kategorije motornega vozila, ki ga vozi ter voznik motornega vozila, ki se mu izvršuje prepoved vožnje motornega vozila ali mu je vozniško dovoljenje odvzeto in voznik, ki prevaža skupino otrok.

sevnica

Pridružite se nam