Skip to main content
V Posavju N/A° C Petek, 19. april 2024
18.02.2023
09:09
Akademski slikar Andrej Brumen Čop
Foto: Kulturni dom Krško
V veliki dvorani gradu Rajhenburg v Brestanici so odprli razstavo Posebno osebno: podobe oseb akademskega slikarja Andreja Brumna Čopa.

slikarska razstava

Posebno osebno: podobe oseb

umetnik: Andrej Brumen Čop
kurator Denis Volk

Andrej Brumen Čop se posveča figuralni motiviki, ki je zanj kot umetnika intimna in osebna. Njegovi motivi so iz življenja: rastline, živali, človek, naravno in urbano okolje ter razni dogodki, v katerih na sliki združuje te elemente. Na razstavi Posebno osebno: podobe oseb predstavlja slike iz svojega opusa z motivom človeka, največkrat ljudi, ki so mu blizu, in sebe. Slike v tem izboru lahko razdelimo na nekaj skupin. V eni so portreti, večinoma doprsni, dopasni ali tudi stoječi, sedeči in ležeči, tudi akti in polakti. Pomembno skupino tvorijo avtoportreti, ki jih je v slikarjevem opusu veliko tudi v risbi. Obsežna je še skupina slik, na katerih so upodobljene osebe, udeležene v aktualnih ali preteklih dogodkih, ki jih je umetnik doživel; so avtobiografske, nekatere avtoportretne, na nekaterih je slikar opazovalec, za nekatere motive pa je zgolj slišal, vendar so se mu zdeli tako pomembni, da jih je naslikal. Izjemoma je slika osebe prikaz, predstavitev ali ilustracija, ki se v slikarju izoblikuje po prebiranju leposlovja ali pod vtisom opazovanja drugega umetniškega dela. Prizor je ujet v trenutku, tako da slika pripoveduje zgodbo in jo ilustrira. V publikaciji, ki je izdana ob razstavi, so predstavljene razstavljene slike, pa tudi reprodukcije nekaterih avtorjevih del, ki sodijo v zgornje kategorije, vendar niso uvrščena v tokratni izbor, so uničena ali izgubljena, zato jih lahko vidimo le reproducirana.

Trajanje razstave: 17. februar–17. september 2023

O umetniku

Andrej Brumen Čop (1967, Maribor) je leta 1993 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri profesorici Metki Krašovec in dve leti pozneje pri njej na isti ustanovi končal slikarsko specialko. Na povabilo galerije Werkstadt Graz je leta 1994 študijsko bival v Gradcu, naslednjega leta pa postal član ZDSLU in svobodni ustvarjalec na področju kulture. Leta 1997 je prejel nekajmesečno štipendijo za študij slikarstva na Likovni akademiji v Pragi, leta 2000 pa delovno štipendijo za bivanje v New Yorku ter 2009 za enomesečno bivanje v Berlinu. V letih 2001 in 2002 je bil urednik revije Likovne besede. Poleg slikarstva se ukvarja še s knjižno ilustracijo in likovno opremo ter z drugimi eksperimentalnimi oblikami likovnega izraza.  Živi v Ljubljani, na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani je docent za slikarstvo in vodi Galerijo UL PEF.

Fotogalerija (Foto: Kulturni dom Krško):

grad rajhenburg
krško
kulturni dom krško

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja