Skip to main content
Sreda, 27. september 2023
04.01.2023
15:59
Foto: Kaja Selko
Foto: Kaja Selko
V Galeriji Božidar Jakac Kostanjevica na Krki so zaključili še eno programsko bogato in uspešno leto. Osrednja razstava v sezoni 2022 je bila retrospektiva Vladimirja Makuca.

Pripravili so osem razstav in šest gostovanj

KOSTANJEVICA NA KRKI V nekdanji samostanski cerkvi, velikem razstavišču in lapidariju so v letu 2022 pripravili osem občasnih razstav, zvrstilo se je šest gostovanj, eden od vrhuncev je bilo odprtje nove stalne razstave s predstavitvijo donacije del umetnika Nandeta Vidmarja. 

Nova postavitev Borčićevih del

Ob kulturnem prazniku pripravijo nov izbor del za postavitev v Grafičnem Kabinetu Bogdana Borčića, tokrat so postavitev zasnovali kot soočenje Borčićevega opusa z deli gostujočega umetnika. V sklopu šestnajste postavitve so v dialog postavili dela Bogdana Borčića in fotografa Borisa Gaberščika. Razstava se bo zaključila konec januarja 2023, saj bo od 8. februarja 2023 na ogled nov izbor Borčićevih del v dialogu s slikarskimi deli Gustava Gnamuša.

Postprodukcija: Iz likovne zbirke festivala Arts Stays

V velikem razstavišču je v sklopu Združenja zgodovinskih mest Slovenije spomladi gostovala razstava Postprodukcija: Iz likovne zbirke festivala Arts Stays, ki je v letu 2022 praznoval dvajset let neprekinjenega delovanja. Med 8. aprilom in 19. junijem so na skupinski razstavi Vegetacije v lapidariju soočili dela štirih vizualnih umetnic (Nika Erjavec, Tina Konec, Tea Kralj, Tilyen Mucik), ki se v svojem delovanju posvečajo različnim vidikom upodabljanja in obravnavanja narave skozi perspektivo umetnosti ter v svojih praksah angažirano naslavljajo odnos človeka do naravnega okolja.

Staša Kleindiensta: Antiarkadija

V nekdanji samostanski cerkvi so razstavno sezono v prvih dneh maja začeli s samostojno razstavo slikarja Staša Kleindiensta: Antiarkadija. Njegova dela v skrajno distopičnem in apokaliptičnem duhu obravnavajo in analizirajo sodobni antropogeni svet, ki ga umetnik upodablja z motivi urbanih ruševin, časovnih kapsul neizživete preteklosti in zamrznjenih trenutkov človeške zmede, brezvoljnosti in submisivnosti.

Fotogalerija (Foto: Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki):

Retrospektiva Vladimirja Makuca

Osrednja razstava v sezoni 2022 je bila nedvomno retrospektiva Vladimirja Makuca, ki je v zgodovino umetnosti zapisan kot eden najbolj ikoničnih likovnih umetnikov na Slovenskem. Čeprav je bil Makuc prvenstveno znan kot mojster grafične umetnosti, so bile na razstavi prikazane različne razvojne faze njegove izrazito interdisciplinarne prakse, ki sega tudi na področja risbe, slikarstva, kiparstva, keramike in raznih hibridnih tehnik. Makucova ustvarjalna pot se je raztezala skozi sedem desetletij in se je skladno z njegovim osebnostnim in umetniškim razvojem, kakor tudi z duhom prostora in časa, nenehno razvijala in spreminjala. Razstava je bila utemeljena na obsežni donaciji umetnikovih del Galeriji Božidar Jakac, ki obsega preko 60 grafičnih listov iz obdobja med 1950 in 1999, in je v izrazito kronološki luči prikazala razvoj njegove ustvarjalne prakse.  

Dialoška razstav ADSUM kiparke Paole Korošec in slikarja Aleksandra Nišavića – Aca

V lapidariju so med 1. julijem in 4. septembrom pripravili dialoško razstavo ADSUM kiparke Paole Korošec in slikarja Aleksandra Nišavića – Aca, ki v različnih medijih pripovedujeta zgodbo o minljivosti, spominih in ujetih trenutkih življenja. Še do 15. januarja pa je na ogled samostojna razstava Dolgo črno poletje slikarja Erika Mavriča, ki v svojih velikoformatnih risbah obravnava ideje o kratkovidnosti in samoumevnosti sodobne družbe in s tem povezanimi eksistencialnimi tegobami posameznika, ujetega v vzorce družbenih normativov. Za razstavo je ustvaril povsem nova dela, že v osnutkih zastavljena in prilagojena specifičnemu razstavnemu prostoru lapidarija, ki predstavljajo (samo)ironično grotesko in humoresko, kjer je v glavni vlogi vselej človek.

Razstava Maše Jazbec je na ogled še do 26. februarja

V prostorih nekdanje samostanske cerkve je do 26. februarja 2023 na ogled razstava umetnice in raziskovalke Maše Jazbec, ki se je v prostorski instalaciji Sintetični organizmi osredotočila na ideje o sožitju človeka in robota in tako predstavila sintezo svojega večletnega raziskovanja na področju humanoidnih robotov. Umetnica z vizualnimi sredstvi in rabo naprednih tehnologij naslavlja številna temeljna družbena in etična vprašanja, kot so razumevanje življenja in živosti, odnos med organsko in anorgansko materijo in mogoča nadomestljivost človeške vrste.

Transformacija lesa

Razstavno sezono zaključuje razstava Transformacija lesa, ki je nastala v sodelovanju z Nacionalnim muzejem moderne umetnosti iz Zagreba in je na ogled do 19. februarja 2023. Osredotočena je na umetniška dela likovnih umetnikov 20. in 21. stoletja, ki so uporabljali les kot osnovni material svojih kiparskih del in v dialog postavlja dela hrvaških umetnikov iz zbirke zagrebškega muzeja in dela iz zbirke GBJ. Razstava prav tako naslavlja pomen lesa, dreves in gozda za obstoj človeške vrste, kakor tudi za njen odnos do narave. V velikem razstavišču so tako na ogled postavljena dela umetnikov kot so Petar Barišić, Dragica Čadež, Ivan Kožarić, Tone Kralj, Ivan Meštrović, Silvan Omerzu, Ivan Picelj, Oto Rimele, Aleksandar Srnec, Miroslav Šutej, Dušan Tršar, Šime Vulas in Mirko Zrinšćak.

Gostovanja

Med gostovanji galerije je izstopalo sodelovanje s Cankarjevim domom in razstavo Izven okvirja: razstava umetnosti tridesetih let, ki je predstavila delovanje Kluba neodvisnih slovenskih likovnih umetnosti, delujočega v drugi polovici 30. let 20. stoletja. V Muzeju sodobne umetnosti v Zagrebu je gostovala razstava Nova doba, ki prikazuje dela treh umetnic in umetniške skupine (Maja Smrekar, Robertina Šebjanič, Tanja Vujinović, PLATEAURESIDUE). Razstava Mitje Konića je gostovala v Galeriji Murska Sobota, izbor iz donacije del Vladimirja Makuca je trenutno na ogled v galeriji Univerzitetne knjižnice Maribor.  

Ena stalna razstava del umetnika Nandeta Vidmarja

Vrhunec sezone je bilo odprtje nove, že enajste stalne razstave v prostorih nekdanjega cistercijanskega samostana Kostanjevica na Krki, ki predstavlja življenjski opus umetnika Nandeta Vidmarja (1899-1981), ki je v zgodovino umetnosti zapisan kot eden osrednjih predstavnikov ekspresionizma in nove stvarnosti na Slovenskem. Razstava je postavljena na podlagi obsežne donacije 331 del, ki ga je umetnikova družina predala v zbirko GBJ. Izbor del iz nove donacije je bil v jeseni predstavljena tudi na razstavah v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici in Galeriji Rika Debenjaka v Kanalu.

Več kot 80 spremljevalnih in obrazstavnih dogodkov

Pestro programsko leto je spremljalo več kot 80 spremljevalnih, obrazstavnih dogodkov. Zvrstilo se je dvanajst medgeneracijskih ustvarjalnic, ki so namenjene ustvarjalnemu preživljanju prostega časa in so bile najbolj obiskane v juliju in avgustu, ko v zadnjih letih potekajo vsako sobotno dopoldne. V juniju je zaživel nov program Družinski dan v galeriji, z različnimi likovnimi in ustvarjalnimi delavnicami, ki so bile posejane po različnih kotičkih, tako v galeriji kot na dvorišču in v Parku skulptur Forma viva. Zaključil se je z lutkovno predstavo Ljubo doma, po zgodbi mladinske pisateljice Maše Ogrizek. Dogodek je bil dobro sprejet med obiskovalci, zato v galeriji že snujejo program za prihodnje leto.

Živahno poletno dogajanje

Živahno poletno dogajanje so obogatili koncerti, gledališke predstave in delavnice v sklopu Festivala kulture Kostanjevica (FKK), ki ga organizira Mladinsko društvo Kostanjevica na Krki. V neobnovljenem delu zahodnega trakta so v juniju in septembru gostili gledališko uprizoritev Levitan – Primer Vitomil Zupan v izvedbi Anton Podbevšek Teatra.

Večje zanimane za programe za odrasle

Poleti sta se zvrstili tudi že tradicionalni Mladinska filmska delavnica v organizaciji DZMP Luksuz produkcije in celotedenska kiparska delavnica za otroke, ki poteka v sodelovanju z Javnim skladom za kulturne dejavnosti, Območno enoto Krško. V zadnjih letih beležijo večje zanimanje tudi za programe za odrasle, zato pripravljajo delavnice Srečanja z glino ter različne grafične delavnice. Stalno publiko ima poglobljen grafični tečaj, ki se zadnja leta pod mentorstvom umetnice Nataše Mirtič osredotoča na kolagrafijo. Tudi sicer se pomemben segment obrazstavnih programov, ki jih pripravljajo v galeriji veže na bogate zbirke grafičnih del umetnikov Toneta in Franceta Kralja, Božidarja Jakca in Bogdana Borčića ter se osredotoča na poznavanje grafičnih tehnik. V sklopu obiskov šolskih skupin in obrazstavnih programov z otroki in drugimi udeleženci v pedagoških prostorih galerije na leto odtisnejo več kot 1000 grafik na grafični preši, ki jo je galerija pred leti odkupila od umetnice Tince Stegovec. Opremo grafičnega ateljeja je v letu 2022 obogatila donacija umetnika Hama Čavrka, ki je galeriji podaril svojo grafično prešo. Dogajanje se je v predbožičnem času zaključilo z dvodnevnim dogodkom Pravljica v galeriji, ki ga pripravljajo v sodelovanju z Valvasorjevo knjižnico Krško.

Restavriranje najstarejšega kipa v Parku skulptur Forma viva

Ob 60. obletnici Mednarodnega simpozija kiparjev Forma viva je v lanskem letu stekel obsežen projekt konserviranja-restavriranja najstarejšega kipa v Parku skulptur Forma viva. Japonski kipar Eisaku Tanaka je kip Japonski festival ustvaril na prvem simpoziju v Kostanjevici na Krki leta 1961. Kip je zaradi svoje monumentalnosti tekom let postal prepoznaven simbol kostanjeviške Forme vive in je po obnovi spet na ogled v parku, ki k sprehodu vabi vse dni v letu. Galerijo lahko obiščete od torka do nedelje med 10. in 18. uro.

(Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki, eP)

galerija božidar jakac
kostanjevica na krki

Pridružite se nam

Novice iz Posavja