Skip to main content
V Posavju 5.2° C Sreda, 24. 2024
11.03.2023
15:16
Borčič, Gnamus, V dialogu
Foto: ePosavje.com
V Galeriji Božidar Jakac hranijo več kot 1400 del Bogdana Borčića, ki so jih pridobili od umetnika in njegove družine.

V dialogu Bogdan Borčić in Gustav Gnamuš

KOSTANJEVICA NA KRKI Vsako leto iz te bogate bere postavijo novo postavitev. Letošnja je že 17. po vrsti in nadaljuje lani začeti cikel dialogov umetniških del Bogdana Borčića z deli drugih umetnikov. Tokrat so sopostavili Borčićeva z deli Gustava Gnamuša.

Postavitev 26 del

Življenjski poti Bogdana Borčiča in Gustava Gnamuša sta pogosto tekli vzporedno, bila sta namreč sodelavca na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in tudi zasebno dobra prijatelja. Zgodba ki jo gradi tokratni dvogovor pa je umeščena v 80. leta prejšnjega stoletja, ko sta se njuna ustvarjalna izraza približala drug drugemu. Kot je povedala kustodinja Kristina T. Simončič iz Galerije Božidar Jakac, "je to namreč obdobje, ko se Bogdan Borčič povrne k slikarstvu po plodnem desetletju ustvarjanja v grafičnih tehnikah in istočasno Bogdan Borčič opusti uporabo razpršilca, s katerim je gradil svoja platna ogromnih dimenzij ter se povrne gradnji slik s čopičem. Torej z neko osebno potezo na papir ali platno."

Risbe, grafike, pasteli

Postavitev vključuje 26 del, od tega 14 Gnamuševih in 12 Borčičevih. "Postavitev odpirajo Gnamuševe risbe s svinčnikom v tehniki frotaž ter Borčičeva grafika ter pasteli, v katerih se sivine potem počasi prepletajo v barve, torej v rjavo oranže odtenke," je še povedala Kristina T. Simončič. V ospredju so vseh ostalih del na razstavi pa je barva. "Barva ne kot samo polnilo slikovnih polj, ampak kot osnovni gradnik slike. Sorodnost umetniških izrazov vidimo v prepletanju barvnih plasti, v gradnji svetlobe in temnine ter v uporabi geometrijskih likov," dodaja sgovornica.

Razstava bo na ogled do 1. februarja naslednje leto

Letošnjo postavitev zaokrožuje veliko platno iz leta 2002, ki ga hrani Koroška galerija likovnih umetnostih v Slovenj Gradcu. Torej gre za omaž Bogdana Borčiča Gustavu Gnamušu, ki priča v nekem takem iskrenem ustvarjalnem in osebnem odnosu obeh umetnikov. Nova postavitev je na ogled do 1. februarja 2024.

galerija božidar jakac
kostanjevica na krki
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Novice iz Posavja