Skip to main content
V Posavju 4.3° C Sreda, 24. 2024
15.05.2023
10:13
Brezmejna poezija z Vrazom in njegovo Ljubico
Foto: Knjižnica Brežice
Da je sreča v srečanju je misel, ki je Knjižnico Brežice in Pučko otvoreno učilište Samobor vodila pri pripravi in izvedbi istoimenskega slovensko-hrvaškega pesniškega večera.

Brezmejna poezija

BREŽICE Pesniški večer so v četrtkovem popoldnevu, 11. maja 2023, pripravili v Dvorani Savice Zorko v brežiški osrednji knjižnici. Zbrane sta uvodoma nagovorili direktorici sodelujočih ustanov, mag. Tea Bemkoč in Jelena Vojvoda. Slednja je skupaj z Valentino Čebušnik Dorotić predstavila festival Vrazova Ljubica. To je festival ljubezenske poezije, ki v bližnjem Samoboru poteka od leta 1990. Z njim se spominjajo Julijane Cantilly (1812–1842), znamenite samoborske Ljubice in večne ljubezni slovensko-hrvaškega ilirskega pesnika Stanka Vraza (1810–1851).

Mnogi ju imenujejo tudi »samoborska Romeo in Julija«. Đulabije, Vrazova knjižica ljubezenskih verzov, posvečena Julijani, je v zgodovini hrvaškega ilirskega pesništva nepogrešljiva. Omenjeni festival ljubezenske poezije je skozi desetletja postal ena najpomembnejših pesniško-kulturnih prireditev na Hrvaškem, Samobor pa spremenil v mesto pesnikov.

Fotogalerija (Foto: Knjižnica Brežice):

Junija v Samoboru 34. festival Vrazova Ljubica

Pesnik Miro Tičar in pesnica Đurđica Runtas, v preobleki Vraza in njegove Ljubice, sta v prepletu slovenskega in hrvaškega jezika predstavila nekaj svojih ljubezenskih pesmi. Dogajanje je z zvoki kitare sooblikoval Marko Vucković. Večer smo zaključili z željo, da se naša brežiško-samoborska naveza ohrani, sodelovanje pa nas vodi še v veliko srečanj, druženj in ustvarjanj. Odlična priložnost za to bo že sredi letošnjega junija, ko naj tudi vas poti vodijo v bližnji Samobor, na 34. festival Vrazova Ljubica. Podrobnosti o vsebini in festivalskem dogajanju so dostopne na spletnih mestih organizatorjev.

Mateja Kus, Knjižnica Brežice

knjižnica brežice
brežice
fotogalerija

Pridružite se nam