Skip to main content
V Posavju 5.9° C Četrtek, 25. 2024
14.10.2022
22:21
Erik Mavrič, Dolgo črno poletje
Foto: ePosavje.com
Dolgo črno poletje je naslov razstave Erika Mavriča, ki so jo nedavno odprli v prostorih lapidarija Galerije Božidar Jakac.

Dolgo črno poletje

KOSTANJEVICA NA KRKI Erik Mavrič je serijo del Dolgo črno poletje posebej za prostore lapidarija pripravljal skoraj dve leti. Njegova osnova je risba, ki ni skica ali osnutek, pač pa končno delo v tehniki oglja na vezano ploščo, pojasnjuje kustos Miha Colner. "Mavrič je eden teh slikarjev, ki ne rabijo priti do končnega izdelka, ampak je njegov končni izdelek že sama risba," dodaja.

O cikličnosti zgodovine

Mavrič je že v preteklosti predstavil alegorije sodobnega sveta, posvetil pa se jim je tudi v novi seriji del. "Tudi sam naslov Dolgo črno poletje je malo samoironičen. Dolgo črno poletje v smislu, da smo se vsi začeli pogovarjati o fosilnih gorivih, začeli smo se pogovarjati o energentih. Tako veliko kot še nikoli prej. In tako kot v zgodovini, se je tudi zdaj človeštvo znašlo pred kataklizmo, pred katastrofo. Ljudi je strah, kaj bo," še dodaja Colner. Razstava govori o cikličnosti zgodovine, saj je videti, kot da se svet in družba v preteklih stoletjih nista bistveno spremenila. Razstava je na ogled do 27. novembra.

galerija božidar jakac
video
eposavje tv
posavski tednik

Pridružite se nam

Novice iz Posavja