Skip to main content
V Posavju 13.1° C Četrtek, 2. 2024
30.06.2023
08:28
Kostanjevici na Krki: V Galeriji Božidar Jakac bo 4. julija 2023, ob 18. uri potekalo predavanje Tomislava Oroza z naslovom Prakse spomina na Matijo Gubca v sodobnem kontekstu.

Zgodovinski spomin in identiteta kmečkih uporov skozi čas

Predavanje etnologa in antropologa Tomislava Oroza obravnava sodobno dojemanje velikega kmečkega upora leta 1573 in Matije Gubca, ki je danes prepoznan kot osrednji protagonist te vstaje. Oroz skozi predavanje osvetljuje načine konstitucije zgodovinskega spomina na primeru kmečkega upora in njegovega vodje, prav tako pa predstavlja načine ustvarjanja kulturnih in nacionalnih identitet na podlagi zgodovinopisja. Zgodba velikega kmečkega upora je bila namreč vzpostavljena v 19. in 20. stoletju, v času vzpostavitve nacionalnih in kulturnih identitet, pri čemer so bili zgodovinski diskurzi ključnega pomena.

Kritična analiza prikazovanja Matije Gubca v politiki in kulturi

Tomislav Oroz je leta 2018 objavil prelomno knjigo Gdje ste bili 1573.? Lica i naličja Matije Gupca u praksama sjećanja, v kateri je zbral in analiziral raznovrstne in često konfliktne resnice o Matiji Gubcu, ki so se od sredine 19. stoletja do danes vedno znova prilagajale vsakokratnim aktualnim političnim diskurzom, kar je posledično odrazilo tudi v umetnosti in popularni kulturi. Orozeva knjiga skuša odgovoriti na nekatera temeljna vprašanja, kot je denimo: kako in zakaj sodobne družbe uporabljajo podobe svoje preteklosti? Avtor kritično obravnava aktualizacijo lika Matije Gubca v politični in popularni kulturi preteklih dveh stoletij, ko se je dojemanje kmečkega upora menjalo v tesni odvisnosti od političnih, družbenih in kulturnih danosti. Na predavanju bo osvetlil različne diskurze, ki so spremljali veliki kmečki upor in lik Matije Gubca v kulturi in umetnosti, ter predstavil antropološko sintezo o kolektivnem spominu in njegovem nenehnem spreminjanju.

Tomislav Oroz: Etnolog in kulturni antropolog z enkratnim pristopom k zgodovinopisju

Tomislav Oroz (1984) je etnolog in kulturni antropolog, ki se v svojem znanstvenem delu poglobljeno ukvarja s študijami spomina, Balkanskimi študijami in otoškimi študijami, prav tako pa tudi z načini konstitucije zgodovine. Trenutno je docent na oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo univerze v Zadru. Njegova knjiga Gdje ste bili 1573? Lica i naličja Matije Gupca u praksama sjećanja (2018) pomeni pomemben prispevek k raziskovanju zgodovinskih in družbenih razsežnosti velikega kmečkega upora, kakor tudi drugih zgodovinskih dogodkov velikega družbenega pomena. Živi in deluje v Zadru.

Predavanje v sklopu Festivala kulture Kostanjevica

Predavanje Tomislava Oroza se odvija v sklopu Festivala kulture Kostanjevica in del celoletnega projekta Upor/Buna/Revolt 1573-2023, ki v letu 450-obletnice velikega kmečkega upora povezuje šest muzejev iz Slovenije in Hrvaške.

Predavanje bo potekalo v hrvaškem jeziku, vstop pa bp brezplačen.

galerija božidar jakac
kostanjevica na krki

Pridružite se nam