Skip to main content
Petek, 29. marec 2024
17.11.2022
11:14
Filatelistična razstava razglednic Miklavžev pozdrav
Foto: Knjižnica Brežice
V brežiški knjižnici je na ogled filatelistična razstava razglednic Miklavžev pozdrav.

Miklavžev pozdrav

BREŽICE Torkovo dopoldne, 15. novembra 2022, je bilo na strokovnem oddelku Knjižnice Brežice v znamenju odprtja filatelistične razstave razglednic Miklavžev pozdrav. Udeležence dogodka je uvodoma nagovorila bibliotekarka Andreja Dvornik. Izpostavila je praznični teden slovenskih splošnih knjižnic in naše veselje ob praznovanju oziroma praznovanjih. Ob slednjih si navadno izmenjamo prijazne besede, v preteklosti največkrat poslane po navadni pošti. Sporočila so bila ročno napisana kot pisma in na razglednice. Slednje nam bodo zgodbo miklavževanja v prvem nadstropju knjižnice pripovedovale do zadnjega dne letošnjega decembra.

Avtor razstave je Konrad Kajtna, navdušen zbiratelj in hkrati tudi predsednik Društva zbirateljev Verigar Brežice, v sodelovanju s katerim je gostujoča razstava našla pot med naše knjižne police. Zbranim je spregovoril o svoji poti filatelista ter jim zaupal, da je gradivo za pričujočo razstavo zbiral več kot tri desetletja, omemba dobrega moža Miklavža pa ga vedno spomni na njegovo babico. Gostovanje v knjižnici je nasploh prvo gostovanje te razstave, ki na ogled nudi 190 razglednic; najstarejša med njimi nosi letnico 1898. Ob tej priložnosti bosta izdana tudi priložnostna znamka in žig.

Fotogalerija (Foto: Knjižnica Brežice):

V osrednjem delu dogodka so otroci in mladostniki ter njihovi spremljevalci prisluhnili še kamišibaj zgodbi o Miklavžu. Ker legenda pravi, da tega dobrega moža posebej razveseli petje, zbrani niso oklevali. Združili so moči in zapeli, ob tem pa so se iz daljave zaslišali koraki. Zvedavi pogledi so kmalu uzrli tistega, o katerem je bilo govora že od samega začetka druženja. Miklavža. Pozorno so mu prisluhnili, mu zapeli še eno pesmico in se za 6. december priporočili za obisk na njihovem domu. Na ta dan namreč goduje sveti Miklavž oziroma sveti Nikolaj, ki otroke in odrasle širom po svetu tudi obdari.

Za podporo pri pripravi razstave se zahvaljujemo Občini Brežice in podjetju ARtisk Dobova ter ostalim sodelujočim. Širši javnosti pa namenjamo povabilo k ogledu razstave v odpiralnem času knjižnice.

Mateja Kus, Knjižnica Brežice

Objava je sofinancirana s sredstvi Ministrstva za kulturo Republike Slovenije.

knjižnica brežice
brežice
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja