Skip to main content
V Posavju 5.2° C Četrtek, 25. 2024
13.01.2023
13:10
Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki
V posavskih kulturnih ustanovah so za letošnje leto pripravili bogat in pester program. Kaj se bo dogajalo v Posavskem muzeju Brežice, Kulturnem domu Krško in Galeriji Božidar Jakac?

Kultura v Posavju

450. obletnica velikega kmečkega upora

V Posavskem muzeju Brežice bodo v mesecu februarju skupaj s Kulturnim domom Krško, z Galerijo Božidar Jakac in z muzeji na Hrvaškem, z Muzejem seljačke bune, Muzejem Brdovec in Muzejem grada Zagreba obeležili 450. letnico veliko velikega hrvaško slovenskega upora. Vsaka ustanova ob tem pripravlja lasten program, deloma pa ga pripravljajo skupaj.

Kelti v Posavju

"Marca upam, da bo tudi končana razstava povezana s Kelti v Posavju, ki se nam je zamaknila od lanskega leta. Keltski voz je že narejen, ostale stvari pa še čakajo. Tako da temu posvečamo tudi še leto," pravi direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj. Letos se bodo posvetili zvoku, oziroma sluhu. "To je naš čut letošnjega leta," dodaja

Forma viva

Za Galerijo Božidar Jakac je leto 2023 poleg razstav, ki jih pripravljajo tudi leto Forme vive. Prejeli so že nekaj prijav umetnikov, ki so še v fazi obravnave. Direktor Galerije Božidar Jakac Goran Milovanović pravi, da čakajo odločitev ministrstva za kulturo, v kolikšni meri bodo njihove programe podprli, "da bomo lahko program izoblikovali do konca in vedeli pravzaprav, koliko kiparjev pride na Forma vivo in kako bomo lahko razporedili vse te razstave."

Kulturni dom Krško

V enotah Kulturnega doma Krško je letošnja stalnica nadaljevanje programov, ki so jih odprli v letu 2022. "V enoti Kulturni dom Krško nas čaka abonmajski gledališki in glasbeni program za odrasle in za otroke, kino program. V muzejskih enotah pa v Galeriji Krško klasičen likovni, občasno razstavni program," je povedala direktorica Kulturnega doma Krško Darja Planinc. Na gradu Rajhenburg bo poudarek na razvoju obrazstavnega, predvsem pedagoškega programa ob razstavi Vitezi Rajhenburški. V Mestnem muzeju Krško pa bo poudarek na razstavi ob 100-letnici krškega nogometa, ki so jo odprli v decembru.

kulturni dom krško
galerija božidar jakac
posavski muzej brežice
brežice
krško
kostanjevica na krki

Pridružite se nam

Novice iz Posavja