Skip to main content
V Posavju 8.6° C Sobota, 27. 2024
11.10.2023
06:45
Foto: Grad Rajhenburg
Od 2. do 6. oktobra je v Bratislavi na Slovaškem v organizaciji Foruma slovanskih kultur (FSK) in Slovaškega narodnega muzeja potekala podelitev nagrad Živa 2023.

Poudarjanje vloge slovanske dediščine in tradicij v evropskem kontekstu

Namen nagrade Živa je prepoznati, spodbujati, nagraditi in pospeševati eksperimente, projekte in prakse v muzejskem sektorju v posebnem kulturnem in geografskem okviru evropskih držav slovanskih narodov ter prepoznati posebnosti in posebne vrednote slovanskega sveta z njegovimi zgodbami, tradicijami in dediščino, skupnimi in včasih zelo različnimi koreninami, pa tudi težavami.

Vloga Foruma slovanskih kultur

Forum slovanskih kultur (FSK) leto podeljuje nagrado za najboljši slovanski muzej in najboljši slovanski kulturni in naravni spomenik. Grad Rajhenburg je bil letos nominiran za nagrado Živa v kategoriji Najboljši naravni in kulturni spomeniki. Velik uspeh za vsak muzej je že nominacija za nagrado, saj je predstavitev v tako odlični družbi enkratna promocija tako muzeja kot celotne lokalne skupnosti, v kateri ta muzej deluje.

Fotogalerija (Foto: Grad Rajhenburg):

Grad Rajhenburg in njegova nominacija

Slavnostni dogodek, z razglasitvijo nagrajencev Živa 2023, je FSK v sodelovanju in ob podpori Slovaškega narodnega muzeja pripravil v sredo, 4. oktobra 2023. Nagrado Živa 2023 za najboljši slovanski muzej je prejel Narodni muzej v Leskovcu iz Srbije. Nagrado Živa 2023 za najboljši slovanski kulturni in naravni spomenik je dobil Center za interpretacijo pomorske dediščine DUBoak iz Malinske na Hrvaškem.

Razglasitev nagrajencev Živa 2023

Posebno priznanje za storytelling / pripovedništvo je prejel Grad Rajhenburg, enota Kulturnega doma Krško, so na dogodku zastopale in predstavljale direktorica Darja Planinc, dr. Helena Rožman, muzejska svetovalka in Zinka Junkar, kustosinja pedagoginja.
 
Grad Rajhenburg, enota Kulturnega doma Krško

grad rajhenburg
kulturni dom krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja