Skip to main content
V Posavju N/A° C Četrtek, 18. april 2024
24.02.2023
18:25
Odprli gostujočo razstavo Gubec: razbojnik ali junak
Foto: Posavski muzej Brežice
V Posavskem muzeju Brežice so v petek odprli gostujočo razstavo Muzeja seljačkih buna iz Gornje Stubice iz Hrvaške Gubec: razbojnik ali junak.

Odprtje gostujoče razstave Gubec: razbojnik ali junak

BREŽICE V letošnjem letu v Posavskem muzeju Brežice skupaj s partnerji Galerijo Božidar Jakac Kostanjevica na Krki, Kulturnim domom Krško, Muzejem Brdovec, Muzejem seljačkih buna Gornja Stubica in Muzejem grada Zagreba obeležujejo 450. obletnico hrvaško-slovenskega kmečkega upora. Skupno so oblikovali medinstitucionalni projekt Upor / Buna / Revolt 1573−2023.

Partnerji bomo obletnico v svojih okoljih obeležili z izvedbo pisanega nabora aktivnosti, kot so razstave, strokovna predavanja, pedagoške delavnice, izdaja publikacije … Ena od aktivnosti tega mednarodnega sodelovanja je tudi nocojšnje odprtje gostujoče razstave Gubec: razbojnik ali junak Muzeja seljačkih buna iz Gornje Stubice v prostorih posavskega muzeja Brežice.

Razstava v ospredje postavlja Matijo Gubca, enega od voditeljev Hrvaško-slovenskega kmečkega upora iz leta 1573. Pokaže nam, kako se je odnos do Gubca spreminjal skozi čas. Njegovi sodobniki so ga videli kot razbojnika, v 19. stoletju pa so ga povzdignili v nacionalnega junaka, danes Matija Gubec spet izgublja avreolo junaka. Drugi del razstave predstavlja rezultate raziskovanja s posebnim poudarkom na njegovem pravem imenu: Ambrož ali Matija. Tretji del razstave Matijo Gubca predstavlja v luči popularne kulture in umetnosti. V zadnjem delu pa razstava izpostavi vprašanje o njegovi smrti.

Fotogalerija (Foto: Posavski muzej Brežice):

Obiskovalce sta najprej pozdravila Alenka Černelič Krošelj, direktorica Posavskega muzeja Brežice in Jurica Sabol, ravnatelj Muzejev Hrvatskog zagorja, pod okriljem katerega je tudi Muzej seljačkih buna. Razstavo sta predstavili kustosinji razstave Vlatka Filipčić Maligec in Lidija Keleman, Muzej seljačkih buna. Razstavo je odprla mag. Gordana Radanovič iz Občine Brežice, za glasbene vložke pa je poskrbelo Kulturno-umjetničko društvo Matija Gubec Gornja Stubica in njihov Tamburaški orkester. Razstava bo na ogled od 24. februarja do 10. maja 2023.

Pripravila: Mihaela Kovačič, zgodovinarka
Posavski muzej Brežice

posavski muzej brežice
brežice
fotogalerija

Pridružite se nam

Poglejte tudi