Skip to main content
V Posavju 5.3° C Sobota, 27. 2024
20.03.2024
06:50
V Bistrici ob Sotli se je v nedeljo odvil tradicionalen sejem z imenom Jožefovo v Šempetru. Center kraja je bil napolnjen s stojnicami, gručami zadovoljnih obiskovalcev in vonjem po golažu.

Tradicionalno tekmovanje v kuhanju golaža

V nedeljo, 18. marca 2024, je Društvo Vinogradnikov in kletarjev Šempeter skupaj z občino Bistrica ob Sotli in Turističnim društvom poleg reza vinske trte izvedlo tudi delavnic za otroke.

V jutranjih urah, je 19 ekip pričelo s pripravo čebule in mesa za kuho golaža, v času kuhanja so se izvajale delavnice za otroke, kot so poslikave obrazov, ob godbi se je izvedel tudi rez vinske trte, na sejmu pa je bila bogata ponudba raznovrstnih izdelkov, med drugimi tudi alkoholni, medeni, mesnati, sadni, lončarski in drugi.

V kuhanju golaža oz. v kulinaričnih spretnostih so se pomerili MePZ Bistrica ob Sotli, Ribiško društvo Pečke in Bar Miha, ekipa Izziv, Društvo suhomesnatih dobrot Leskovec pri Krškem, Slovensko društvo za Celiakijo, DZP Lastnič, Božički, Kmečki pubje, Tomos Pišece, Tomos Tim Sokoli, Moped klub Čmrli, UBDR Kumrovec-Zagorska sela, Grozd Kumrovec, Cafe bar Badanj Schorpion – Drniš, LU Srnjak-Zagorska sela, DU Bizeljsko, PGD Bizeljsko, TD Brestanica in OZ Veteranov vojne za Slovenijo.

Po strokovni oceni izgleda, vonja, okusa, in količine izdelkov, je komisija v sestavi Anice Geršak, Lidije Maček, Domna Geršaka in vodje ekipe Dušana Berkoviča, so letos zlato kuhačo, priznanje za najbolj spretno kuhačo osvojilo PGD Bizeljsko s prvim mestom. Drugo mesto – izvirna kuhača Tomos Tim Sokoli in 3. mesto ekipa Izziv.

Fotogalerija (Foto: Anton Hruševar):

Pred podelitvijo tako bronastih kot zlatih priznanj za sodelovanje, so se zvrstili nagovori predsednika Društva vinogradnikov Šempeter Blaža Černelč in župana občine Bistrica ob Sotli Franja Debelaka.
Oba sta se zahvalila vsem ki so pomagali pri organizaciji sejma ter prikaza reza vinske trte, pobiralcem vzorcem in komisiji za ocenjevanje golaža.

Prireditev in podelitev bronastih ter zlatih priznanj je vodila in povezovala Zdenka Ivačič.

Anton Hruševar

bistrica ob sotli

Pridružite se nam

Novice iz Posavja