Skip to main content
V Posavju 3° C Petek, 26. 2024
12.01.2023
13:38
Kulturne ustanove v letu 2023
Grafika: ePosavje.com
Na leto 2023 so pripravljeni tudi v posavskih kulturnih ustanovah. Pogledali smo v Krško, Brežice in Kostanjevico na Krki. Kaj vse pripravljajo na investicijskem področju?

Kulturne ustanove v letu 2023

Kulturni dom Krško

V Kulturnem domu Krško predvidevajo naložbe v okviru razpoložljivih sredstev, ki jih v ta namen prejmejo s strani ustanoviteljice Mestne občine Krško. Kot pravi direktorica Darja Planinc, letni fond znaša 40 tisoč evrov. Seveda je želja in potreb veliko več, vendar so glede na razpoložljiva sredstva ob pripravi programa dela določili prioritetni seznam. "Trenutno je poudarek na sanaciji dela ometov v dveh razstavnih prostorih v Mestnem muzeju Krško, v Valvasorjevem kompleksu. Sledi nabava nekaj delovne opreme za izvajanje vzdrževalnih del okolice gradu, nabava nove kosilnice in delovnega orodja," dodaja.

Ureditev terase na Gradu Rajhenburg

V podporo prireditvam pa bodo nabavili še nekaj tehnične opreme, predvsem naglavne mikrofone. Ločena investicija, ki jo bodo začeli izvajati v spomladanskem času, je ureditev terase v neposredni bližini gradu Rajhenburg. Direktorica Darja Planinc pravi, da bo teraso lahko uporabljal gostinec za izvajanje gostinske dejavnosti, hkrati pa bo namenjena tudi splošnim obiskovalcem. "Na omenjeni terasi moramo namreč urediti odvodnjavanje zaradi težav z zamakanjem v gradu in jo ustrezno tlakovati."

Temeljita sanacija Galerije Krško

Nekoliko zahtevnejša leta jih čakajo v prihodnje, ko načrtujejo tako po obsegu kot finančno večji naložbi – temeljito sanacijo Galerije Krško, ki je potrebna zaradi vlaženja prostorov ter obnovo fasade na objektu kulturnega doma. "Objekt je star 45 let in zato je tudi fasada dotrajana in energetsko neučinkovita, ampak to je obsežen in finančno velik zalogaj," dodaja sogovornica.

Galerija Božidar Jakac

Galerija Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki

V Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki se z ministrstvom za kulturo dogovarjajo za obnovo severno-zahodnega trakta galerije z depojem, dostopom do turna in umestitvijo dvigala. Po besedah direktorja Gorana Milovanovića bi želeli v letošnjem letu ali naslednjem letu priti do dokumentacije, ki bi omogočala začetek sanacije. "Seveda pa imamo pripravljeno dokumentacijo za kavarno v nekdanji samostanski kleti. To sta dve prvenstveni zadevi, ki bi si jih želeli v 2023 lotiti in reševati," dodaja.

Nekdanji samostanski mlin bi radi prenovili v bivalno enoto

Želja je seveda še več. Ena od teh je obnova samostanskega nekdanjega samostanskega mlina v bivalno enoto. Milovanović pravi, "da bi nam omogočala gostovanja, rezidence umetnikov in tako naprej. Stavba je seveda velika. Vsako leto Ministrstvo za kulturo nekaj na stavbi naredi, ampak potrebe so seveda večje."

Obnova fresk v Viteški dvorani Posavskega muzeja Brežice

Posavski muzej Brežice

Nadaljevanje obnove fresk v Viteški dvorani

Na nekaj investicij čakajo tudi v Posavskem muzeju Brežice. Dokumentacijo za prenovo še zadnjega dela strehe so že pripravili. To je zahodni del in potem tudi jugozahodni stolp, kar je nujno, ker je streha res v slabem stanju in upamo, da bo razpis Ministrstvo za kulturo, da bi se prijavili," pa pove direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj. V letošnjem letu, bodo nadaljevali z restavriranjem Viteške dvorane. Je dogovor z Restavratorskem centrom Republike Slovenije, da nadaljuje od junija. V teh poletnih mesecih je tudi za restavratorji bolje in pa pričakujemo - upam, da dobimo podatke, kako bo z restavriranjem kapele, ki je bila poškodovana v potresu 2020 in potem tudi tega dela ter imamo še en krasen stolp, ki za zdaj ponovno odpiramo s freskami.

V upravljanje so prevzeli Vodovodni stolp

Posavski muzej Brežice je sicer konec leta v upravljanje prevzel tudi Vodovodni stolp, kjer je v načrtu še dokončanje paviljona.

kostanjevica na krki
krško
brežice
posavski muzej brežice
galerija božidar jakac
kulturni dom krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja