Skip to main content
V Posavju 12.7° C Sreda, 1. 2024
14.02.2023
21:35
Stanje kulture v občini Krško
Foto: arhiv ePosavje
Kulturni ustvarjalci se bo koronskih letih in prekinitvi celotnega kulturnega udejstvovanja v zadnjem letu dni vračajo v stare tirnice. In kakšno je stanje v kulturi v občini Krško?

Kakšno je stanje v kulturi v občini Krško?

KRŠKO Po letih prisilnega kulturnega mirovanja zaradi epidemije COVID-19 se kultura postavlja na noge. "V preteklem letu se je produkcija ljubiteljske kulture zopet povečala v primerjavi s preteklimi dvemi kormonskimi leti. Ravno tako so se vrnili obiskovalci in verjamem, da v letošnjem letu bo lahko produkcija ljubiteljske kulture omogočila, da bodo obiskovalci uživali v kulturnih prireditvah skozi vse leto brez omejitev," o stanju v kulturi pravi predsednik Zveze kulturnih društev Krško Uroš Brezovšek.

Naslednji izziv: Kako privabiti mlade?

Kulturna društva so sedaj soočena z novim izzivom, dodaja Brezovšek. V kulturnih društvih se namreč ukvarjajo z vprašanjem, kako privabiti mlade ustvarjalce in kako nadaljevati delo, ki so ga zastavili v preteklih letih, predvsem na gledališkem področju. "Kar se tiče orkestrov, orkestri pridobivajo mlade, medtem ko gledališče in tudi literarne skupine, recitatorske skupine so tiste, ki predvsem pogrešajo mlade nadebudne glasove," pravi naš sogovornik.

"Tudi komunikacija med ljudmi je bila drugačna"

Da je epidemija prinesla spremenjene navade med mladimi, opažajo tudi kulturni ustvarjalci. "V preteklih dveh letih je bilo tisto, ko so se mladi nekako ustalili po elektronskih komunikacijah. Tudi komunikacija med ljudmi je bila drugačna in verjamem, da lepa beseda v živo je tisto, kar bo tudi mlade sedaj pritegnila," še pravi predsednik Zveze kulturnih društev Krško.

Javni razpisi, neprofitne najemnine, brezplačne predstave

"Mestna občina Krško vsako leto preko javnih razpisov oziroma pozivov nameni 110.000 evrov ljubiteljskim kulturnim društvom, ki delujejo na območju oziroma imajo sedež na območju naše mestne občine. Posredno pa pomaga šepreko omogočanja prostorov. Se pravi osem brezplačnih predstav v Kulturnem domu Krško, deset brezplačnih predstav brestaniškim društvom na gradu Rajhenburg. Potem so tu najemnine in prostori, ki jih društvo porabi za svojo dejavnost, pomagamo z neprofitnimi najemninami," ob tem pravi župan Janez Kerin.

Pomoč JSKD

Mestna občina Krško pomaga 30.000 evrov Javnemu skladu za kulturne dejavnosti Območne izpostave Krško. Tako župan, JSKD OI Krško "na ta način tudi deluje in spodbuja ljubiteljsko kulturo na našem območju.

Opazen napredek na kvaliteti in kvantiteti

Kerin opaža napredek tako na kvaliteti in na kvantiteti izvedenih aktivnosti. "Koronski časi je prinesel svoje pomanjkljivosti, svoj upad predvsem pri mladih. Verjamem, da bodo tudi na tem področju ljubiteljski kulturnih to nadgradili, da bo kultura kot takšna v Krškem ponovno zaživela in doživela vzpo v polnem razmahu in da se nam obetajo boljši časi."

krško
video

Pridružite se nam