Skip to main content
Torek, 5. marec 2024
13.02.2023
09:58
Knjižnica Brežice gosti razstavo o Franu Ramovšu
Foto: Knjižnica Brežice
Od torkovega popoldneva, 7. februarja 2023, strokovni oddelek Knjižnice Brežice bogati gostujoča razstava Fran Ramovš (14. 9. 1890–16. 9. 1952). Razstava bo na ogled do 16. marca.

Knjižnica Brežice gosti razstavo o Franu Ramovšu

BREŽICE Razstava je nastala ob 70. obletnici akademikove smrti in v okviru niza dogodkov s skupnim naslovom Ramovšev teden 20.–23. september 2022 v organizaciji ZRC SAZU, SAZU in Univerze v Ljubljani.

Avtorici razstave sta dr. Karmen Kenda-Jež in prof. dr. Vera Smole. Slednja je ob postavitvi razstave v Brežicah izpostavila, da je bil akademik prof. dr. Fran Ramovš velik jezikoslovec, organizator in vizionar, ki se ga je ob obletnicah nujno spomniti. Tak je bil tudi pišeški rojak Maks Pleteršnik, veliki slovenski slovaropisec in avtor Slovensko-nemškega slovarja v dveh delih (1894, 1895), čigar 100. obletnico smrti z več prireditvami zaznamujemo letos; začenši s to razstavo. Na bližnjem Mostecu pa se je rodil še en veliki slovenski jezikoslovec, akademik prof. dr. Jože Toporišič, urednik druge knjige Ramovševih zbranih del. Razstava je bila v osnovi dvodelna: na plakatih in v vitrinah, na ogled pa je (bila) tudi delovna verzija dopolnjene Ramovševe bibliografije, ki jo je pripravila Anka Sollner Perdih. V brežiški knjižnici so vitrine z Ramovševimi glavnimi deli predstavljene le s fotografijami na zadnjih dveh panojih.

Fotogalerija (Foto: Knjižnica Brežice):

Za naslovnim je na enajstih panojih prikazan predvsem izbor gradiva iz njegove osebne zapuščine, ki jo hrani Biblioteka SAZU. Pregled in širši izbor iz tega zelo obsežnega gradiva je opravila dr. Karmen Kenda-Jež. Na panojih je predstavljeno življenje in delo Frana Ramovša skozi različne dokumente in slike (na prvih sedmih panojih kronološko, na zadnjih petih bolj vsebinsko). Avtorici sta z njimi Ramovša želeli prikazati v času in prostoru tudi za širšo javnost in mladino. Zato vsem skupaj velja povabilo k obisku knjižnice in ogledu zanimive razstave, ki bo postavljena vse tja do 16. marca 2023.

Mateja Kus, Knjižnica Brežice

knjižnica brežice
brežice
fotogalerija

Pridružite se nam

Zadnje novice

Novice iz Posavja