Skip to main content
V Posavju 8.8° C Sreda, 24. 2024
10.02.2023
09:32
Podelitev Prešernovih plaket in priznanja
Foto: Mestna občina Krško
Na predvečer slovenskega kulturnega praznika je v krškem kulturnem domu potekala osrednja občinska slovesnost, na kateri so domačim ustvarjalcem podelili Prešernove plakete in priznanje.

Slovenski kulturni praznik v Krškem

KRŠKO V Krškem so se na praznik kulture znova zbrali ustvarjalci in snovalci kulturnega življenja v občini. S posebnim priznanjem, osmimi bronastimi in petimi srebrnimi Prešernovimi plaketami so se poklonili tistim, ki so v zadnjem obdobju na področju ljubiteljske kulture pustili največji pečat. Kulturni program so oblikovali člani Big banda Krško z dirigentom Izidorjem Leitingerjem in solistom na trobenti Tomažem Gajštom.

Pet prejemnikov srebrnih plaket, osem prejemnikov bronastih plaket

10 let je predsednica Društva ljubiteljev fotografije Krško

Srebrno Prešernovo plaketo je med drugim prejela predsednica Društva ljubiteljev fotografije Krško Jožica Mikek Veber."V društvu sem že 25 let in sem zelo vesela, da priznanje človek dobi, ko po nekem obdobju. Zdaj sem že več kot 10 let tudi predsednica društva in super. Sem vesela za sebe in za naše društvo," pravi nagrajenka. Ob tem izpostavlja, da so imela nekatera društva težave s tem, "ker so pač vezana na na to, da se dobivajo. V našem društvu se lahko dogovorimo vse in potem nekako... Po spletu, recimo, smo si lahko tudi fotografije pošiljali in in v bistvu smo vse, kar smo si zadali, smo naredili tako. Sem vesela, da nam je to uspelo. Drugim pač ni, ampak mislim, da bo, da bo oz. da bo kultura pač šla naprej in da bodo tudi pevci, gledališčniki zaznali, da brez tega ne moremo."

In kako naprej?

V društvu ne bodo počivali. Kot pravi sogovornica, "imamo na mizi raziskovalni projekt na temo plavanja v Krškem. Upam, da nam uspe, ker stvari se pozabljajo in ne bi radi, da jih ne bi ohranili. Obujamo spomine. Potem bomo seveda imeli tudi posamezne razstave. Pripravljamo razstavo na gradu Sevnica. Na koncu leta imamo pod skupinsko razstavo - pregled iz celega leta, recimo."

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

In kdo so nagrajenci?

Bronaste Prešernove plakete

Med dobitnike bronastih Prešernovih plaket so se zapisali Matej Krmelj (KD Svoboda Brestanica), Jernej Železnik (KD Svoboda Brestanica), Vesna Žučko (KD Leskovec pri Krškem), Luka Žokalj (KD Leskovec pri Krškem), Lenka Zupančič (Simfonični orkester GŠ Krško), Mateja Zidarič (Simfonični orkester GŠ Krško), Helena Kuhar (Simfonični orkester GŠ Krško) in Mojca Ulčnik (DKD Svoboda Senovo).

Srebrne Prešernove plakete

Srebrno Prešernovo plaketo so letos prejeli Rudi Colner (KD Svoboda Brestanica), Tatjana Vakselj (Simfonični orkester GŠ Krško), Matej Ulčnik (DKD Svoboda Senovo), Sandi Lekše (KD Anton Aškerc Koprivnica) in Jožica Mikek Veber (DLF Krško). Posebno priznanje Zveze kulturnih društev pa so za uspešno izvedene začrtane programe v letu 2022 prejele Pevke izpod Bočja (KD Stane Kerin Podbočje).

"Velika čast"

Vsestranska članica Kulturnega društva Leskovec pri Krškem Vesna Žučko je ena od dobitnic bronaste Prešernove plakete. Kakor pravi, "je velika čast, da lahko dobiš priznanje za nekaj, s čimer se ukvarjaš v prostem času in je to del tvojega vsakdana, v bistvu živiš to vsak dan. In ja, ogromno mi pomeni." Začela je kot gledališka igralka, potem pa jo je zanimala tudi režija. "Nekaj tekstov sem sama napisala, ki smo jih potem uprizoril. Mislim, da smo kar ene pet iger spravili na oder. V bistvu smo tako, kar se da, smo v kulturnem društvu deklice za vse."

Pripravljajo novo komedijo

"Korona je pustila svoje velike posledice, kar se tiče delovanja na kulturnem področju v občini, ampak se mi zdi, da se pobiramo nazaj. Vsa društva počasi, tako da tudi mi v letošnjem letu v kulturnem društvu pripravljamo nekaj velikih projektov. Dva stalna projekta, to sta Pomlad, prihaja in Martinovanje, literarne večere. V gledališču, v sami dramski sekciji pa pripravljamo tudi novo komedijo," še dodaja.

Kulturno umetniške vsebine otrokom in mladostnikom

V preteklem letu je ljubiteljska kultura znova zaživela. Kulturna društva se pa sedaj soočajo z novim izzivom, kako privabiti mlade ustvarjalce. Največji osip mladih članov beležijo predvsem na gledališkem področju. Pomembnost ustvarjanja pogojev, ki bodo otrokom in mladostnikom nudili različne kulturno umetniške vsebine, je izpostavila slavnostna govornica, ravnateljica OŠ dr. Mihajla Rostoharja, Barbara Smolej Fritz.

Priznanje za delo v predsedstvu in za vodenje Zveze kulturnih društev Slovenije

Županu Janezu Kerinu so ob koncu proslave podelili zlato medaljo Zveze kulturnih društev Slovenije s priznanjem za delo v predsedstvu in za vodenje Zveze kulturnih društev Slovenije v letu 2020 / 2021.

Govor dr. Barbare Smolej Fritz na proslavi: 

Govor župana Mestne občine Krško Janeza Kerina:

Predsednik Zveze kulturnih društev Krško Uroš Brezovšek

krško
video
fakulteta za turizem

Pridružite se nam

Novice iz Posavja